Navike putnika i načini na koje putujemo poprilično su se promenili u poslednjih 30 godina. Društvene mreže približile su ljudima mnoge neistražene destinacije, ali još uvek postoje mnoga mesta na svetu koja nisu izvikana i preplavljena turistima.

A ponekad je najbolje otići upravo na takvo putovanje i upoznati mesto pre nego da ga svi ostali otkriju.

GRENLAND

Island je poslednjih godina postao jako popularno turističko odredište, a Schultz predviđa da bi ga mogao zameniti Grenland. Jako mu je sličan, samo manje razvijen pa će sigurno postati hit destinacija kako postane dostupniji. Doneti odluku o putovanju na Grenland je prava pustolovina i osveženje. Krajolik koji ostavlja bez daha, ledenjaci, divlje životnije, rustični smeštaj… Za avanturiste i one koji vole zimu Grenland je svakako destinacija iz snova.

BOLIVIJA

Ako odlučite otputovati u Južnu Ameriku, svakako na listu zemalja koje morate videti stavite Boliviju. Iako je manje popularna od susednog Perua, Bolivija je svakako vredna posete. Istražite La Paz, najviši grad na svetu koji se nalazi na 3.640 metara nadmorske visine i njegovu Mercado de los Brujos, odnosno Veštičju pijacu na kojoj ćete pronaći najluđe i najbizarnije predmete za koje se veruje da vas štite od zlih duhova. Turisti rado posećuju i grad Coroico gdje se nalazi Put smrti i Isla del Sol, najmirnije mesto na svetu.

UGANDA

Mnogi dolaze u Ruandu kako bi videli gorile, a zemlju je dodatno popularizovala Ellen DeGeneres čija je donacija tamošnjem Centru za gorile omogućila izgradnju rezervata, a danas nosi njeno ime. No, gorile možete videti i u susednoj Ugandi i to po puno manjoj ceni. Naime, da biste videli gorile, trebaće vam posebna dozvola koja košta 600 dolara, dok ćete za sat vremena posmatranja gorila u Ruandi platiti 1500 dolara. U ovoj afričkoj državi nemojte propustiti da posetite ni Nacionalni park kraljice Elizabete, koji je poznat po otvorenim savanama, velikim močvarnim područjima i prostranoj šumi Maramagambo. Uganda je i jedna od retkih država na svetu gde je moguć prelaz preko ekvatora, nevidljive crte koja deli Zemlju, što predstavlja savršenu lokaciju za fotkanje s jednom nogom na severnoj, a drugom na južnoj polulopti.

MOLDAVIJA

Iako je Moldavija najmanje posećena zemlja u Evropi, Schultz kaže da bi se to moglo vrlo brzo promeniti. Naime, ova istočnoevropska država obiluje prirodnim lepotama i kulturnom baštinom, odličnom kuhinjom i divnim ljudima, a uz sve to je i jako jeftina. Stoga nemojte čekati da postane svetska atrakcija, nego je istražite dok još nema redova i gužvi.

ALBANIJA

Albanija je još jedna evropska država koju tek treba istražiti. Iako vam sigurno ne pada na pamet kad vam neko spomene jeftinu destinaciju za odmor na Jadranu, sledeći put kad planirate letnji godišnji odmor razmislite o ovoj zemlji jer posljednjih godina prolazi kroz pravu tranziciju. Albanija je poznata po bunkerima koji su pretvoreni u turističke atrakcije, divnoj prirodi, odličnoj hrani i ljudima koji su ljubazni i susretljivi.