Apple je konačno predstavio dva nova modela u okviru svoje iPad Pro linije, a kompanija ističe da je novi tablet snažniji od 92 procenta laptopova na tržištu. Ovaj moćni uređaj lako može da se transformiše u laptop sa dodatkom tastature ili čak u desktop sa eksternim monitorom.

Apple je uspeo da, uz pomoć smanjenja okvira oko ekrana, smesti veći displej u isto telo za iPad Pro 11 i isti ekran u manjem kućištu na iPad Pro 12.9 modelu. U oba slučaja, tableti imaju Liquid Retina displeje i zaobljene ivice. Kako bi smanjio okvire, Apple je odbacio Touch ID senzor u korist Face ID podrške. Pored navedenog, ovo su ProMotion displeji, što znači da renderuju sadržaj u 120 fps i osećaju korisnikove prste i Apple Pencil @ 120Hz.

Kada je Apple Pencil u pitanju, pametna olovka se sada kači na tablet uz pomoć magneta i odmah počinje da se bežično puni. Apple je odbacio i Lightning port, a tu je sada USB-C port na oba iPad Pro modela. Moguće je povezati eksterni monitor, DSLR kameru ili puniti telefon uz pomoć USB-C to Lighting kabla. Sve kao kod MacBooka.

Procesor Apple A12X Bionic čipset sa lakoćom može da obavlja i desktop zadatke.

Tablet je takođe demonstriran u pokretanju 3GB PSD fajla, sa 170 slojeva i 12000 x 12000p rezolucijom, pretvarajući sadržaj u interaktivnu AR prezentaciju uz pomoć Adobe Project Aero softvera. Kada je Photoshop u pitanju, UI je prilagođen unosu dodirom i Pencilom, ali se i dalje radi o portu kompletne desktop aplikacije.

Novi iPad Pro tableti mogu da imaju do 1TB brzog skladišnog prostora. Osnovni model kreće sa 64GB skladišta.

Još jedan dodatak visokog profila jeste Folio tastatura. Na tablet se kači uz pomoć magneta i može da drži tablet u dva položaja – za krilo i za desktop.

Novi iPad Pro tableti će se na tržištu naći od 7. novembra u Wi-Fi ili LTE varijantama (uz nanoSIM i eSIM) i 18W punjačem u paketu. Model od 11 inča ima početnu cenu od 800 dolara (do 1550 dolara za model sa 1TB skladištem). Model od 12.9 inča ima početnu cenu od 1000 dolara (do 1750 dolara za 1TB varijantu). Za LTE model je potrebno dodati 150 dolara na pomenute cene. Cene u Evropi će izositi 800 evra i 1100 evra za 11-inčni i 12.9-inčni iPad Pro, odnosno +170 evra za LTE varijante. Skladišne opcije uključuju 64GB, 256GB, 512GB i 1TB prostora.