Kako se pitanjima održivosti i odgovornosti u modnoj industriji pridaje sve veći značaj, mnogi brendovi odlučuju da izmene neke aspekte svog poslovanja čime će se svrstati među društveno odgovorne kompanije. Francuska modna kuća Chanel objavila je da će obustaviti upotrebu koža egzotičnih životinja kao i krzna i da ovi materijali neće biti zastupljeni već na prvim sledećim kreacijama.

Bruno Pavlovsky, predsednik Chanel-a rekao je da ,,budućnost visoke mode zavisi od toga šta kreatori mogu da zamisle, a atelje izvede, a ne samo od materijala koji se koriste”. Lista egzotičnih životinja čije je kože Chanel koristio sastojala se od krokodila, zmije, guštera i raže. Osim Chanel-ove želje da se ovaj brend u svesti potrošača pozicionira kao etičan i vrlo društveno odgovoran, na ovu odluku navele su ga i teškoće u nabavci egzotičnih koža.

Ova vest je obradovala borce za zaštitu životinja širom sveta, u čije ime je progovorila organizacija PETA: ,,U našoj organizaciji ova divna vest slavila se uz šampanjac”, i dodala: ,,PETA decenijama apeluje na kompanije da se opredele za luksuznu modu zbog koje nijedno biće neće patiti, i sada, kada je Chanel napravio ovaj veliki korak, pozivamo i druge velike kuće kao što je Louis Vuitton da slede njegov primer”.

Modne kuće Louis Vuitton, Gucci, Jimmy Choo, Michael Kors, i Burberry već su se pridružile borbi protiv korišćenja prirodnog krzna, ali ostaje da saznamo da li će krenuti Chanel-ovim stopama i ukinuti upotrebu koža egzotičnih životinja.