David Hockney se smatra jednim od najvećih umetnika 20. veka i začetnikom Pop-art pokreta ’60-ih. Ovaj britanski slikar morao je da sačeka da proslavi svoj 81. rođendan kako bi mogao da se pohvali ,,titulom” najskupljeg živog umetnika na svetu. Naime, njegovo delo prodato je na aukciji u njujorškom Christie-ju za 90,3 miliona dolara, srušivši dosadašnji i postavivši novi rekord za još uvek aktivnog umetnika.

Do ove aukcije, najskuplji živi umetnik bio je Jeff Koons čija je skulptura ,,Balloon Dog” još 2013. godine prodata za ,,samo” 58 miliona dolara. Međutim, predviđanja stručnjaka da će slikar rođen u engleskom gradu Bradford srušiti ovaj rekord, obistinila su se i Hockney-jeva slika ,,Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” pokazala se jednom od najznačajnijih modernog doba.

Ovo umetničko delo, nastalo 1972. godine, prikazuje bazen, kao veoma učestalu pojavu u Los Anđelesu, ali i na njegovim slikama, budući da se Hockney doselio u LA nakon napuštanja svoje Engleske 1964.

Hockney-jev model na ovoj slici, kao i na mnogim drugim umetničkim delima je njegov tadašnji partner, Peter Schlesinger, američki vizuelni umetnik. Hockney ovim delom dokazuje svoju genijalnost, naslikavši, s jedne strane, idealizovani pejzaž oko bazena, a sa druge strane ogromnu kompleksnost ljudskih odnosa.