Politički sukob između američke vlade i kineskog Huawei-ja se nastavlja, nakon što su Intel, Qualcomm i Broadcom najavili snažnu podršku Google korporaciji. Svetski mediji skoro su preneli informaciju da Huawei smartphone uređaji više neće imati dozvoljen pristup Google Play uslugama, kao i Play Store aplikaciji.

Huawei, shodno pritiscima koje trpi, moraće da razvije sopstvene usluge zasnovane na verzijama Android otvorenog koda. Bloomberg izveštava da su sporovi između Donalda Trampa i kineske vlade doprineli dodatnoj podršci od strane američkih tech kompanija. Spomenuti medij takođe je naglasio da su Amerikanci obustavili snabdevanje kineskog proizvođača, ali da je sa druge strana Kina to predvidela i tokom nekoliko meseci unazad skladištila čipove.

Izveštaj koji je objavio Nikkei navodi da su Infineon Technologies, nemački proizvođač čipova, i američki proizvođači memorijskih čipova – Micron Technology i Western Digital, takođe stali rame uz rame sa kompanijama Intel, Qualcomm i Broadcom.

Iako je Huawei do sada patentovao sopstvene procesore i modeme, Intelova odluka, kao jednog od glavnih snabdevača serverskim komponentama i procesorima Huawei laptopove, predstavlja veliki nedostatak. Huawei se snažno bori da razvije unutrašnju alternativu u sklopu Windows i Android sistema, kako bi izbegao posledice daljih sankcija.