U jeku povećane pojave korona virusa, svedoci smo strašnih događaja koji se dešavaju širom zemaljske kugle. Mere opreza su podignute na najviši nivo, što je rezultiralo proglašenjem vanrednog stanja u Srbiji. Posledice COVID-19 virusa su neminovnost koju moramo kad-tad prihvatiti, ali ono što moramo odmah preduzeti je da u ovim teškim vremenima sačuvamo mentalno zdravlje.

Naučnici kažu da je nesigurna budućnost jedan od najvećih izvora stresa za savremenog čoveka. Rutinska kontrola koju je čovek imao nad svakodnevnim životnim okolnostima, pojavom spoljašnjih faktora, u ovom slučaju opasnog virusa, se gubi. U stanju sveopšte neizvesnosti šta će i kako biti, važno je da se okrenemo sebi. Ako povedemo računa o svom telu, duhu i obavežemo se da što manje izlazimo napolje, pomoći ćemo ljudima oko sebe, da i oni ostanu vitalni i zdravi. Gubljenje društvenog života nije nimalo lako, učestala pojava nervoze je i te kako moguća. Evo par saveta kako da “dišete duboko”:

Osigurajte kvalitetan san

San je pola zdravlja, a njegov kvalitet utiče na lepotu. Ako ste skloni nesanicama, jer u večernjim satima se sve “skupi”, izbegavajte telefone, TV i druge uređaje koji emituju zračenje. Ustanite, uradite nešto produktivno, loše misli najčešće dolaze onda kada se neuspešno okrećemo po krevetu u nadi da će se san pojaviti.

Pijte što više tečnosti

Dr Taz Bhatia, specijalista integrativne medicine iz Atlante, navodi da namirnice bogate antioksidansima, bez dodataka šećera, pomažu u efikasnoj borbi protiv virusa. Stoga, da biste izbacili otrovne materije iz organizma, pijte puno vode i unosite hranu bogatu povrćem.

Aktivirajte mišiće u kućnom ambijentu

Kada smo pod stresom, naši mišići se kontrahuju. Uključivanjem fizičke aktivnosti, oslobađamo se stresa, hormoni se balansiraju, a endorfin se pojačano luči. Internet kultura iznedrila je na hiljade online trening programa, koji su dostupni svima, a upotpunjuju teretanu, fitnes i joga instruktore, kao i druge centre tog tipa.

Meditirajte u toku dana

Light Watkins, poznati američki Life Coach, snažno veruje da su meditacija i pravilno disanje najveći borci protiv nesigurne budućnosti. Watkins savetuje da se najmanje dva puta dnevno skoncentrišete na meditaciju i tako sredite svoje misli. Panikom se ništa ne postiže.