Kao i većina vas, mi u HO3 svoje radne sate i dane provodimo za računarom: kuckamo, otvaramo dokumenta, različite programe i aplikacije. Svakodnevno guglamo, proveravamo mejl, pregledamo Instagram i Twitter, a prsti nam samo lete po tastaturi i tačpedu. Kako bi bilo dobro kada bismo sve to mogli da obavljamo a da ne podižemo ruke sa tastaure! Koliko bismo samo dragocenog vremena uštedeli!

Zapravo, postoji nekoliko odličnih (i super jednostavnih) trikova koji rade upravo to. Vaš desktop, pretraživač, Gmail, pa čak i Facebook prepoznaće komande koje im zadate samo pomoću tipki na tastaturi i time vam skratiti vreme za stvari koje regularno radite na svom kompjuteru, kao što su otvaranje novog prozora ili isključivanje nekog programa.

Za vas smo izdvojili 12 korisnih prečica koje ćete odmah moći da isprobate na svom uređaju, bilo da je on Mac ili PC. Čak i da ste profesionalci u svetu prečica, ipak nastavite da skrolujete, jer je verovatno da ćete naići na neku za koju niste ni znali da postoji. Počećemo od najjednostavnijih komandi i stići do onih naprednijih.

1.Pronađite reč

Ako želite brzo da pronađete reč u nekom dokumentu ili na web stranici, pritisnite Command+F istovremeno, ukoliko koristite Mac, ili Control+F, ukoliko koristite PC.

2. Prečice za dokumenta

Svako ko koristi računar bi trebalo da zna da barata ovim prečicama. Da biste kopirali tekst, pritisnite Command+C na Mac-u, odnosno Control+C na PC-u. Da biste isti tekst nalepili, za opciju paste istovremeno pritisnite Command+V (Mac) ili Control+V (PC).
Da selektujete čitavi tekst, pritisnite Command+A (Mac), odnosno Control+A. Da poništite prethodnu radnju, za opciju undo pritisnite Command+Z ili Control+Z. I, da biste dokument sačuvali pritisnite Command+S, ili Control+S.

3. Stilizovanje teksta

Da biste boldovali tekst pritisnite Command/Control+B, da bi bio napisan kurzivom (italics), potrebno je da pritisnete, pogađate, Command/Control+I, a ako želite da podvučete reč, koristite tastere Command/Control+U.

4. Vraćanje prethodno poništene akcije

Sada svi znamo za prečicu Command/Control+Z koja služi za poništavanje prethodne radnje (undo), ali šta da radimo kada se malo zanesemo sa stiskanjem tih tastera, pa poništimo i ono što što nismo želeli? Kako da ispravimo štetu? Pomoću pritiskanja tastera Control+Y (i za Mac i za PC).

5. Skrinšot

Često, kada vam kompjuter prijavi neku grešku, ili kada vam je jednostavno važno da imate sačuvanu celu stranicu, pritisnite istovremeno Command+Shift+3, a za jedan deo stranice Command+Shift+4. Ako koristite Windows istovremeno pritisnite Windows Key+Shift+S i biće vam ponuđeno da skrinšotujete čitavu stranu ili neki njen deo.

6. Isključivanje programa/aplikacije

Brzo isključite aplikaciju pritiskom na Command/Control+Q, naravno, nakon što ste pritisli Command/Control+S.

7. Prečice za tabove i prozore u Chrome-u

Veliki deo onoga što radimo na kompjuteru, radimo u Chrome-u, pa evo i nekih korisnih prečica: pritisnite Command/Control+T da biste otvorili novi tab, a novi prozor otvarate pomoću Command/Control+N. Ako želite da prelazite sa jednog na drugi tab, pritisnite Control+Tab ili Control+Strelica nadole (ovo važi i za Mac i za PC), dok će vas komanda Control+Shift+Tab ili Control+Strelica nagore vratiti na prethodni tab.

8. Spotlight

Korisnici Mac-a imaju sjajnu alatku koja im omogućuje da unosom jednog pojma pretraže sva dokumenta, fajlovi, mejlovi, google… Ovaj alat se zove spotlight i pokreće se tako što se pritisne Command+Space.

9. Linkovi u Gmail-u

Da ne biste svoje mejlove zatrpavali nepotrebnim oznakama http:// i www, možete samo markirati tekst koji želite da pretvorite u link, stisnuti Control/Command+K i tada će se pojaviti polje u koje treba da unesete URL.

10. Istorija pretraživanja

Ukoliko želite da ponovo pogledate neku stranicu koju ste posetili pre nekoliko dana, pritisnite Command+Y i istorija će se otvoriti u novom prozoru.

11. Otvoreni programi

Ako želite da vidite koje aplikacije su trenutno otvorene i eventualno, da ih isključite, stisnite Command+Option+Escape i sve aktivne aplikacije će se prikazati u prozoru.

12. Otvaranje linka u drugom tabu

Koliko puta vam se desilo da kada kliknete na neki link u tekstu, vaš browser vas odvede na drugi tekst, nakon čega izgubite želju da se vratite i nastavite sa čitanjem? Rešenje za ovo takođe postoji, a to je dugme Command koje treba da držite u trenutku kada kliknete na link, i na taj način, link će biti otvoren u drugom tabu, a stranica na kojoj ste bili ostaće tu.