Hladni talas koji je ovih dana zahvatio Evropu istovremeno budi želju da se proleće što pre pojavi, ali i daje priliku da uživamo u toliko željenim zimskim radostima i boravku izvan domova u koje smo zatvoreni većinu zime.

Mi smo pohrlili na planine, a Holanđani, tačnije stanovnici Amsterdama, još su jednom privukli pažnju sveta svojim šarmantnim klizalištima – smrznutim kanalima grada. Najveća gužva stvorila se na površini Prinsengracht kanala uz brojne avanturiste koji su poželeli da isprobaju kako je to klizati se po centru grada.

Poslednji put se ovakva prilika pružila 2018. godine i izazvala oduševljenje među klizačima koji su mogli da isprobaju novi poligon za ovu omiljenu zimsku aktivnost, pogotovo u vreme kada je većina sadržaja u evropskim gradovima nedostupna zbog pandemije koronavirusa.

Neki su se ovog vikenda zaleđenim kanalima samo prošetali, a drugi su čak zaigrali hokej – sve pre nego što je velika količina klizača ipak uzrokovala pukotine u ledu te su se zbog sigurnosti svi morali povući. Srećom, i druge lokacije, poput zaleđenih jezera u okolini ostale su opcija za ljubitelje ovog zimskog sporta.