Usred protesta širom sveta protiv sistemskog rasizma i brutalnosti policije, Banksy je podelio novo umetničko delo protiv rasizma, zajedno sa izjavom koja skreće pažnju na potrebu za belom solidarnošću.

Slika prikazuje memorijalni prizor anonimne žrtve u kojem je zapaljena sveća palila američku zastavu.

U priloženoj izjavi se vidi da Banksy, kao belac, priznaje svoju privilegiju i saučesništvo kao bela osoba u sistemu koji ograničava prava ljudima u boji. “U početku sam mislio da bih trebao umuknuti i slušati crnce o ovom pitanju”, piše on. „Ali zašto bih to uradio? To nije njihov problem. To je problem svih nas.”

Protesti Black Lives Matter dešavaju se u svih 50 američkih država, a takođe su se proširili na gradove širom sveta, nakon ubistva nenaoružanog crnaca Georga Floyda od stran policije.

Aktivisti se takođe sećaju drugih crnih žrtava policijskog nasilja tokom demonstracija, uključujući Breonnu Teylor koja je u martu ubijena u njenoj kući i Tonya McDadea trans-muškarca koji je smrtno upucan samo dva dana nakon Floydove smrti.

Ostali ulični umetnici su takođe obeležili ove žrtve i pozvali ljude da se sećaju njihovih imena na muralima širom sveta.