Koliko volite svoj smartphone? Verovatno je odgovor ,,i previše”, zar ne? Svi mi želimo da provodimo manje vremena sa telefonom u ruci, a više da uživamo u pravom, stvarnom životu, koji nam se događa ispred nosa… Ali stanite, ispred nosa upravo nam je smartphone! Prava istina je da smo O P S E D N U T I mobilnim telefonima: sav taj sadržaj u njima, svo to šarenilo, blistavost, savršene linije i elegantan dizajn, brzina kojom izvršava naredbe, taj čitavi mali život koji se u njemu odvija i koji je zanimljiv… Samo što nije stvaran.

Svima nam je poznata činjenica da preterano korišćenje telefona nije dobro po zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, pa ipak, teško nam je da se od njega odvojimo. Na svu sreću, postoji nekoliko trikova pomoću kojih ćemo ređe posezati za mobilnim telefonom i kraće ga koristiti. Cilj je da se njegova atraktivnost svede na minimum.

Počećemo sa alatima koji su ugrađeni u naše telefone. Apple iOS 12 u sebi ima alat Screen Time koji pokazuje koliko vremena smo proveli koristeći svaku od aplikacija. Takođe postoji i App Limit, alat koji omogućuje da postavimo vremenski limit na čitavu kategoriju aplikacija, kao što su društvene mreže ili zabava, a kada taj limit istekne ikonice postaju sive i dobijamo obaveštenje preko čitavog ekrana da nam je vreme za tu kategoriju isteklo.

Korisnici Android operativnog sistema imaju sličnu opciju koja se zove Digital Wellbeing, koja se od Screen Time na iOS-u razlikuje samo po tome što je još dosadnija: dok na iOS-u možemo samo da pritisnemo dugme za ignor, na Androidu moramo ručno da podešavamo novi limit.

Postoje i prave aplikacije koje služe da od zabavnog telefona sa sređenim ikonicama, naprave dosadnu pometnju. Takva je Android aplikacija Siempo, koja na telefonu postavlja belu pozadinu, dok ikonice konstantno menjaju mesto, što nas sprečava da refleksno otvaramo aplikacije.

Na iOS-u takođe možemo da posivimo čitav displej u podešavanjima na telefonu. Treba da pratimo sledeće korake: accessibility, display accommodations, color filters, i onda selektujemo grayscale za potpuno bezličan i neprivlačan izgled telefona.

Ukoliko mislite da je vaš problem ipak veći i da ne možete na ovaj način da se rešite dosadne navike da stalno, bez ikakve potrebe, ulazite u određene aplikacije i provodite više vremena nego što ste planirali, još uvek postoji rešenje.

Za ovaj korak morate imati hrabrosti: obrišite iz telefona sve aplikacije koje vam troše najviše vremena: Facebook, Instagram, Twitter. Prihvatite činjenicu da nećete imati sve informacije koje ste do tada imali, ali da li su vam one uopšte bitne?

Takođe, prisutan je trend potpunog odustajanja od smartphone-a i prelazak na minimalističke telefone pomoću kojih se može samo telefonirati.

I za kraj, tu su kampovi za detox od mobilnih telefona! Dobro, ne baš tu, već daleko u šumama. Imućni ljudi zasićeni svakodnevnim korišćenjem smartphone-a odlaze u kamp i tamo uče kako da žive bez elektronike. Za mnoge od nas nedostižno, a možda i bizarno.

To svakako možemo i sami, ali želimo li?