Mnoge od legendardnih adidas patika prešle su granicu tipično sportske opreme. Patike poput Stan Smith, Superstar i Ozweego su možda najbolji primeri dobro kombinovane sportske i streetwear mode.

Adidas je Ozweego siluetu zvanično predstavio 1996. Tokom 90-ih Ozweego patike su glasile za gorujući trend. Bilo je dosta ponavljanja i usavršavanja Ozweego siluete, što je uključivalo adiPRENE tehnologiju i Torsion sistem u đonu. Veselih 90-ih usledile su Ozweego 2, 3 i 4, a uticaj originalne siluete je i dalje rastao.

Originalne Ozweego iz 1996. namenjene su sportskim aktivnostima, sa pomenutom adiPRENE tehnologijom, za ublažavanje prilikom udara. Između 1997. i 1998, Ozweego 2 je zadržao adiPRENE tehnologiju, ali sa lagano podignutim gornjištem. Od 1998. do 1999, pojavljuju se Ozweego 3 sa Torsion sistemom. Poslednje Ozweego 4 napravile su pravi bum između 1999. i 2000. kao kruna svih prethodnih Ozweego modela.

Nakon 15 godina, Raf Simons je debitovao sa redizajnom standardnih modela zahvaljujući sklopljenom ugovoru sa adidasom. Tokom 2013. godine Raf Simons je predstavio svoje dizajnersko umeće na Ozweego modelu na nedelji muške mode u Parizu. Ozweego je tada ušao u top 10 sneakers trendova. Nostalgija za patikama uvek će postojati. Kada je kvalitet u pitanju, iako model izađe iz mode, on će se uvek iznova i iznova tražiti. Tipičan primer za dobar revival je adidasov model Ozweego.

Nik Galvej, potpredsednik dizajnerskog tima adidas Originals, izneo je svoj stav povodom vraćanja na kolekcije od pre 30 godina unazad: “Kolekcije iz prošlosti za nas predstavljaju nezaboravne trenutke, ljude koje smo upoznali i odnose koje smo uspostavili. Ti neraskidivi odnosi inspirišu naš dizajn i čine brend onakvim kakav je on danas. Bez negovanja adidasove kulture iz prošlosti, ne bismo bili u mogućnosti da danas napredujemo.”

Adidas Originals Ozweego 2019 možete pogledati na: adidas.com.