Facebook i Instagram dodali su poruke u svoje feedove kako bi ohrabrili ljude da nose maske za lice. Na Facebooku se na vrhu News Feed-a pojavljuje upozorenje koje korisnike usmerava na Informativni centar COVID-19, sa linkovima do Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za više informacija, dok je Instagram uvrstio slične upite i linkove.

U izjavi Facebook je naveo da je njihov potez odgovor na nagli porast slučajeva COVID-19 u Americi, koji su prošle nedelje porasli za preko 50.000. Do danas (7. jula) u SAD-u je bilo 2,9 miliona slučajeva koronavirusa i 132.000 smrtnih slučajeva.

Trenutna preporuka CDC-a je da ljudi nose maske u javnosti da bi umanjili rizik od moguće infekcije, istovremeno štiteći sebe i druge.

Inače, japanski startup razvio je pametnu masku lica, koja se zove c-maska, koja može snimati razgovore, prepisati ih u tekstualne poruke preko Bluetootha i prevesti ih na devet jezika: japanski, engleski, kineski, francuski, korejski, tajlandski, bahaški, španski i vijetnamski. Takođe može da upućuje pozive, zakaže sastanke i pojača glas korisnika.