Richard Yu, izvršni direktor Huawei Business grupe, najavio je novi operativni sistem HarmonyOS tokom Huawei konferencije u Dongguanu, Kina.

Prema zvaničnim izveštajima, HarmonyOS pokretaće TV uređaje, pametne satove i druge informacione sisteme, a lansiranje se očekuje krajem 2019. godine. Kako kompanija želi da se oslobodi američkih pritisaka i ucena, Huawei planira da proširi proizvodnju operativnog sistema u naredne tri godine na smartfone i ostale uređaje.

Tokom konferencije, Richard Yu je potvrdio relevantnost HarmonyOS uz tvrdnju “mnogo jači i sigurniji od Androida”. Yu je posebno istakao da novi operativni sistem ima pet puta bolje performanse od Google Fuchsia sistema. Odlične IPC performanse pokreće mikro jezgro, koje parira radu svih postojećih sistema.

Premda će Huawei nastaviti da koristi Android za svoje uređaje, HarmonyOS koristiće se u urgentnim slučajevima, kao rezerva. “Prednost dajemo Androidu, ali ako budemo sprečeni u tome, bićemo u mogućnosti da brzo pokrenemo HarmonyOS”, zaključio je Yu.