Popularne Air Max patike debitovale su na tržištu 26. marta 1987. godine, kada je dizajner Tinker Hatfild patentovao koncept za Air Max 1. Od tada, brend Nike je svake godine izbacivao novi model ovih patika. Ove godine Air Max 1 slavi 32. rođendan i u tu čast razgovaramo sa najvećim kolekcionarom patika u Srbiji – Markom Đorđevićem.

Važiš za jednog od najvećih kolekcionara patika u našoj zemlji. Ispričaj nam nešto više o tome?

Sakupljanjem patika počeo sam da se bavim 2005. godine. U mojoj kolekciji trenutno se nalazi oko 500 pari patika, od kojih oko 200 predstavljaju originalne modele iz godina u kojim su nastajali. Najstarija patika u mojoj kolekciji je Nike iz 1979. godine, a posedujem i nekoliko primeraka za koje verujem da sam jedini na svetu koji ih ima.

Kako se rodila tvoja ljubav prema patikama?

Moja opsesija patikama nastala je krajem 80-tih kada sam prvi put gledao film „Back to the future” i video patike koje se ne pertlaju. Nakon toga, zanimala me je košarka i centralna figura NBA lige u to vreme, Michael Jordan, imao je svoju kolekciju Nike patika. Sada se ta ljubav nastavlja svakim novim izdanjem kao što je na primer Nike Air Max 720, koji definitivno ponovo pomera granice u svakom smislu.

Kada bi morao da izdvojiš omiljene patike iz svoje kolekcije, koje bi to bile?

Omiljene patike iz moje kolekcije su one za kojima sam tragao ceo život, a to su Nike Air Max Classic BW „Regal Blue” ili u Srbiji poznatije kao „pandurke”. Pre dve godine, moj dobar prijatelj Ivan Ivanović Đus, poklonio mi je gornji deo patike bez đona, pa sam uradio kompletnu restauraciju i postavio nove đonove. Godinu dana kasnije na jednoj Facebook grupi se pojavio uzorak iz 1992. godine i to samo desna patika. Svim snagama sam se angažovao da budu moje.

Po čemu se Nike patike ističu u tvojoj kolekciji?

Posedujem sve modele iz Nike Air Max History kolekcije, a to mi je u početku bio osnovni cilj- da sakupim svaki model u originalnim bojama prvog izdanja. Ono što mi je najzanimljiviji deo sakupljanja patika jeste iskopavanje starih modela na neverovatne načine i kasnije poređenje prvih izdanja sa reizdanjima koje Nike često vraća. Takođe Nike uvek ide korak dalje tako da svake godine pred Air Max Day izleti novi model koji nikoga ne ostavi ravnodušnim. Ove godine je to Air Max 720.

Koji model Nike patika u potpunosti prati tvoj lifestyle?

Model koji u potpunosti prati moj način života je Air Max 1. Ovo je u svetu kolekcionara definitivno najcenjeniji model, oko kog se uvek vrti priča o toj prvoj vazdušnoj komori, koja i dalje služi kao inspiracija za sve nove modele. To je patika koju mogu da kombinujem uz sve, klasična i elegantna u isto vreme. Tako da 40-ak Air Max 1 u kolekciji mogu da posluže za svaku priliku, jer se u njima zaista osećam najbolje.
Uvek se trudiš da na svom Instagram profilu vizuelno ispričaš priču svakog modela patika iz kolekcije.

Gde pronalaziš inspiraciju? Konkretno za Air Max 720.

Zapratite me, ukoliko do sada niste @maks_Streetlife (smeh). Kada smišljam temu za neki model prvo razmišljam da li postoji neka priča iza samog modela. Nike Air Max 720 je zaista nešto drugačije! Prva pomisao je bukvalno „Šta je ovo brate? Dal su normalni? Jel ovo može da pluta na vodi?”. Već prvi momenat kada ih uzmem u ruku govori da se radi o inovaciji koja će pružiti drugačiji osećaj od svega do sad već viđenog. Kada ih obujete osećate se kao da ste viši par centimetara i osećate potuno drugačiju podlogu…Patika me asocira kao da je deo opreme modernog kosmonauta, a estetika u kojoj je vidim je urbana neonska džungla smeštena u nekom hi-tech gradu u kombinaciji sa industrijskim elementima (smeh). Upravo taj prvi utisak pokušavam da prenesem i kroz fotografije na svom profilu. Zaista uživam u tome što radim!

Šta za tebe znači GO BIGGER?

Go Bigger za mene je uvek predstavljalo prevazilaženje granica mogućnosti. U svemu čime sam se bavio kroz odrastanje, a jedna od aktivnosti je bila i ekstremna vožnja rolera, uvek sam više voleo da uradim par nemogućih stvari – skočim sa neke visine ili klizam po gelenderu, nego da ceo dan radim neke sigurne trikove koje mogu da izvedem i zatvorenih očiju. Go Bigger za mene je bilo i spuštanje niz veliki tobogan na Adi stojeći. Tada sam u jednom od pokušaja pao, polomio rebra, zaradio kontuziju bubrega, dok sam se sledeće leto odmah vratio i spustio na nogama iz prve. Sada, Go Bigger vidim drugačije – kao veliki, ali siguran korak napred na osnovu istorije i iskustva. Go Bigger bi se sjajno uklopio u izjavu jednog starog beogradskog mangupa: „Bolje da živim jedan dan kao lav, nego ceo život kao miš”.