U čast nedavno lansiranog telefona Mate 20 Pro, Huawei je priredio veličanstveni događaj u Beču – jedan do sada nepojmljivi muzički koncert, Sound of Light. Pitate se kakve veze ima Huawei telefon sa klasičnom muzikom?
Huawei, je, međutim, postavio daleko maštovitije pitanje – Kako zvuči svetlost – i pronašao je odgovor.

Sada ćemo i vama objasniti o čemu je reč.

Projekat Sound of Light trajao je mesecima i okupio veliki tim stručnjaka, a imao je za cilj da ispita moć veštačke inteligencije da slike pretvori u zvuk. Najpre je lovac na polarnu svetlost, Kjetil Skogli, napravio fotografije čarobnog neba u Norveškoj, koje su pomoću sistema veštačke inteligencije na telefonu Huawei Mate 20 Pro rastavljene na komponente i transformisane u muzičke elemente koji, zajedno, čine simfoniju.

Kompozitor Mark Sayfritz sastavio je tonove u celinu, dok ih je jedan od najboljih svetskih dirigenata i kompozitora, James Shearman prilagodio za orkestarsku izvedbu u Brahms Hall-u u Beču.

Mogućnosti veštačke inteligencije koje pruža Huawei Mate 20 Pro vodile su ovaj specijalni projekat kroz sve njegove faze i dovele ga do savršenstva, pomerajući daleko granice očekivanja.

Poslušajte na videu ispod kako zvuči polarna svetlost i pogledajte kako je čitav projekat ostvaren.