Kalifornija je sada prva država koja je zabranila prodaju i proizvodnju novih proizvoda od krzna na temelju zakona koji je u subotu potpisao guverner Gavin Newsom. Newsom je takođe potpisao novi zakon kojim se zabranjuje trofejni lov na crvene risove u državi i zabranjuje upotreba određenih divljih životinja u cirkusima.

Novim zakonom o krznu protivzakonita je izrada, prodaja ili distribucija proizvoda od krzna u državi. Primjenjuje se na odeću, torbe, cipele, papuče, kape ili priveske koji sadrže krzno – te u slučaju da dođe do kršenja zakona donosi građansku kaznu za prekršaj. Zakon ima nekoliko izuzetaka, uključujući upotrebu proizvoda od krzna u verske svrhe i taksidermiju.

Prema organizaciji Humane Society of United States, industrija krzna doprinosi patnji i smrti više od 100 miliona životinja širom sveta svake godine. Zakon će stupiti na snagu 2023. godine.

Newsom je također potpisao četiri druga zakona u vezi sa proširivanjem prava životinja u državi. AB-1254 zabranjuje lov na trofeje, hvatanje ulova ili ubijanje crvenih risova dodajući ih popisu zaštićenih vrsta u državi. 2025. država planira sprovesti plan upravljanja crvenim risovima kako bi se zaštitila vrsta.