Izlazak iz kuće zimi za mnoge od nas iziskuje natprirodne napore, posebno kada su dani sivi i magloviti, a zimski dani su uglavnom takvi, zar ne?
Sa druge strane, što su praznični dani bliži, javlja nam se sve veća želja da nekud otputujemo.

Ali, kako to? Odlažemo izlazak na hladnoću sve dok stvarno ne moramo, a u isto vreme bismo otišli negde gde bismo čitave dane provodili napolju i verovatno zaradili promrzline.

Zapravo je logično: ako su promrzline cena za boravak u mestu iz bajke, spremni smo da tu cenu platimo. Jer, sama pomisao na savršeno dekorisane izloge, božićne markete, tople napitke i slatke mirise koji se šire ukrašenim ulicama, čini da zaboravimo na zimsku oštrinu i prepustimo se njenim čarima.

Evo nekoliko predloga destinacija za nezaboravni praznični doživljaj:

KOPENHAGEN

Prestonica Danske, koju turisti smatraju izrazito gostoprimivim gradom, domovina je najlepših bajki sveta koje je Hans Kristijan Andersen napisao ovde. Ceo grad je svedok bajki, gde i dan danas stanuju kraljica, princ i princeza. Dok veštice, vilenjake i trolove možete naći malo severnije.

HALŠTAT

Od 1997. godine ovaj bajkoviti austrijski gradić nalazi se na UNESCO spisku svetske baštine. Ovo mesto će vam delovati poput pazli, a najlepši je upravo zimi kada obližnje Salcburške planine prekrije sneg. Nekoliko puta je izglasan za jedno od najlepših sela na svetu.

KOLMAR

Bajkovito selo u francuskoj regiji Alzas odiše specijalnom atmosferom tokom cele godine, a za praznike poprima još romantičniji izgled. Raznobojne kuće, božićni vašar i mnogobrojni mostovi i kanali, po kojima ovo mesto nosi još jedno ime – mala Venecija, pružiće vam osećaj da ste usred božićnog filma.

SALCBURG

Kao rodni grad muzičkog genija, Mocarta, ovo je mesto gde se na svakom ćošku čuju zvonke melodije, gde sve miriše na kuvano vino i na slatke poslastice i gde je jedan od najbajkovitijih božićnih marketa. Tu je i predivan dvorac Hohensalzburg koji upotpunjuje ugođaj.

ROTENBURG OB DER TAUER

Ovaj nemački gradić prepun je uskih uličica koje čekaju da budu istražene, a poznat je i kao grad u kome se Božić slavi tokom cele godine, što i nije začuđujuće, jer je uvek ukrašen i svečano okićen. A tu je i božićni muzej u kome možete kupiti ukrase iz snova.

LAPONIJA

Severna pokrajina Finske, Laponija, mesto je gde živi Deda Mraz sa svojim irvasima i gde priroda po nebu stvara najlepša umetnička dela – Polarnu Svetlost.