Na zidu dugom oko 500 metara duž reke Temze u Londonu biće iscrtano 150.000 malih crvenih srca posvećenih žrtvama korona virusa u Velikoj Britaniji. Mada je tačna brojka žrtava za sada 127.100, veruje se da je pravi broj znatno veći, kao uostalom i u drugim zemljama.

Svako srce na ovom zidu predstavlja jednu žrtvu opakog virusa, a porodica i prijatelji preminulih osoba su pozvani da napišu svoje oproštajne poruke u njihovom centru. Potrebno je 10 minuta peške da se dođe od početka memorijalnog zida do njegovog kraja, što samo govori o ljudskoj nesreci koju je covid-19 proizveo u Velikoj Britaniji.

Dva metara visoki zid se nalazi između Lambetskog i Vestminsterskog mosta, tačno preko puta Vestminsterske palate, gde se održavaju sednice gornjeg i donjeg doma britanskog parlamenta. Autor ovog umetničkog projekta je Met Fauler, koji radi za građansku organizaciju Ožalošćene porodice žrtava kovida-19 za pravdu. Fauler je prošlog aprila izgubio oca zbog korona virusa. „Kada vidite sva srca na zidu i pomislite da svako od njih predstavlja jednu osobu, prizor je zaista zastrašujući“, rekao je Fauler u izjavi za Gardijan.

Za sada je nacrtano nešto više od 15.000 srca, a organizatori su pozvali ljude da ih donacijama podrže u završetku ovog veoma važnog projekta. Dobra vest za Veliku Britaniju nakon više od jedne godine tragedije je da se njena politika vakcinacije pokazala veoma uspešnom, pa je zemlja na dobrom putu da u najskorijem periodu stekne kolektivni imunitet.