Nike je predstavio prve patike za basket – Air Zoom UNVRS, sa FlyEase sistemom za brže obuvanje i skidanje. Pertle su napravljene samo kao ustaljeni detalj. FlyEase tehnologija omogućava obuvanje patika, tako što se peta koja radi po principu magnetizma automatski pomeri. Kada stopalo lepo legne, zadnji deo na peti se zatvara prirodnim putem.

Za idejni dizajn FlyEase košarkaških patika, uzeta su u obzir tri kriterijuma: lako obuvanje i skidanja, jednostavno “vezivanje” i prilagođavanje različitom obliku i veličini stopala.

Tehnološki i sportski sistem pokrenut je sa prvobitnom idejom da se pomogne sportistima sa određenim fizičkim smetnjama. Elena Delle Donne, košarkašica Vašington mistiksa, predstavljena je kao brand ambasador FlyEase tehnologije. Elena promoviše inovativan dizajn, osvrćući se na svoju sestru sa invaliditetom, i pruža ogromnu moralnu podršku kompaniji Nike i svojim kolegama. “Želim da pokažem da profesionalni sportisti mogu da nose ove patike”, ponosno je izjavila Elena. “Muškarci, žene, stari, ljudi ometeni u razvoju – ove patike idu uz svakoga”, dodala je ona.

Faktički, patike mogu da se obuvaju bez upotrebe ruku. Magneti na peti sami stvaraju prostor za stopalo. Flywire traka radi na pričvršćivanju i dodatno osigurava položaj stopala. Gornjište je proizvedeno od postojanih Flyknit materijala. Air Zoom jastučići daju na brzini prilikom kretanja.

Nike Air Zoom UNVRS očekuju se u prodaji od novembra 2019.