Naučni tim sa Instituta za tehnologiju, Masačusets, otkrio je najcrnju boju na svetu, koja po svom intenzitetu nadmašuje vantacrnu.

Neverovatno, ali istinito, naučnici su sasvim slučajno ustanovili novu tehnologiju. Brian Wardle, profesor aeronautike, eksperimentisao je sa raznim metodama sa svrhom kreiranja karbonskih nanocevi. Tokom ogleda, profesor je nailazio na poteškoće usled stapanja ugljenika sa aluminijumom. Kada bi se materijal izložio na vazduhu, stvorio bi se sloj oksida, koji bi ga sprečavao u sprovođenju toplote i elektriciteta. Wardlerov tim došao je na ideju da upotrebi so, da bi rastopio omotač oksida. Kada bi se oksid u potpunosti uklonio, stvorio bi se prostor oslobođen od kiseonika, sa žarištem, koje je pogodan ambijent za nastanak ugljenika. Konsekvence eksperimenta su bile uspešne, a Wardlerov tim nije mogao da poveruje u intenzitet crne boje koji je dobijen.

Novostvorena crna može da apsorbuje 99.995 procenata svetlosti. Institut za tehnologiju prisno je sarađivao sa umetnikom Diemutom Strebeom. Zajedno su prekrili 16-karatni dijamant žute boje sa novonastalim omotačem. Oštrina ugljeničnih nanocevčica upija svaki segment svetlosti, pa dijamant u trenu postaje velika crna praznina, bez bilo kakve svetlosti. Dijamant u okviru projekta “The Redemption of Vanity” trenutno se nalazi u prostorijama Njujorške berze u Vol stritu.