Muzej Metropoliten u Njujorku tradicionalno organizuje jedan od najvećih događaja u svetu mode, Met Gala, kojim se prikupljaju novčana sredstva za Institut za kostime, odeljenje Metropolitena posvećeno modi. Ovom događaju prisustvuje veliki broj slavnih zvezda, koje za ovu priliku moraju izdvojiti 30.000 dolara, koliko košta karta. Naravno, samo odabrani dobijaju pozivnice za ovaj specijalni događaj. Međutim, samo prisustvo nije dovoljno – zvanice moraju ispoštovati dress code, koji je svake godine drugačiji i zavisi od zadate teme.

Tema prethodnog bala bila je ,,Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”, pa smo mogli da vidimo Rihannu obučenu kao papa, Katy Perry sa anđeoskim krilima i još mnogo zanimljivih interpretacija teme.

Ovogodišnja tema je ,,Camp: Notes of Fashion” (,,Kamp: beleške o modi”) i biće posvećena stilu ‘Camp’ koji je američka autorka Susan Sontag definisala u svom eseju “Notes on Camp” objavljenom 1964. godine. Ona ovaj stil objašnjava kao ljubav prema teatralnosti, svemu što je neprirodno i preuveličano. Kamp potiče od francuske reči camper koja označava ekstravagantno, kičasto poziranje, u prevodu – preterivanje.

Šta možemo da očekujemo od sledećeg Met Gala bala kome je tema preterivanje? Zasigurno puno perja, šljokica i pompeznih kreacija!

Pored teme izložbe i glavnog modnog događaja ove godine, Metropoliten muzej objavio je i “domaćine” večeri – to su Lady Gaga, Serena Williams i Harry Styles.