Salvatore Ferragamo, rođen 1898. godine u italijanskom gradiću Bonito, jedan je od najpoznatijih dizajnera cipela na svetu.

Njegova ljubav prema kreiranju i izradi cipela rodila se u veoma ranom dobu: devetogodišnji Salvatore, jedanaesto od četrnaestoro dece, osećao je da mora da pomogne svojoj siromašnoj zemljoradničkoj porodici, a to je učinio, kasnije će se ispostaviti, na najbolji mogući način – sestrama je pravio cipele. Nakon što je uspešno napravio prvih nekoliko pari, shvatio je da je baš to njegov životni poziv.

Ubrzo je otišao u Napulj gde je naučio tehnike kreiranja i krojenja cipela i, spreman da počne da zarađuje za život, otvorio je malu radnju u svojoj rodnoj kući.

Međutim, nedugo zatim, sa porodicom se preselio u Ameriku u potrazi za boljim životom. Iz Bostona se preselio u Holivud gde su ga moderne tehnologije i mašine oduševile, ali primetio je da je kvalitet obuće koja se tu proizvodi na veoma niskom nivou.

Salvatore Ferragamo ubrzo je stekao ogromnu slavu, i, kako je ovo bio period vrtoglavog uspona filmske industrije, mnoge od njegovih cipela našle su se na velikom platnu. Ikone Holivuda dolazile su po cipele koje je Salvatore kreirao specijalno za njih i odlazile preplavljene zadovoljstvom.

Međutim, shvatio je da mušterije ipak nisu apslolutno zadovoljne udobnošću cipela, ali on nije znao šta tačno treba da uradi kako bi i ovaj aspekt izrade obuće doveo do savršenstva.
Zato je upisao studije anatomije i matematike na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Nakon 13 godina provedenih u SAD, Salvatore Ferragamo vraća se u Italiju i u Firenci otvara veliki salon, gde ga posećuju najpoznatije žene tog doba i kupuju savršene cipele. 1950. godine, stekao je dovoljno sredstava za veliko proširenje proizvodnje – zaposlio je oko 700 profesionalnih majstora koji su ručno izrađivali oko 400 pari cipela dnevno.

Najpoznatiji model ovog italijanskog umetnika je ,,kavez štikla”, odnosno štikla napravljena od rešetkastog metala. Ovaj i mnogi drugi izumi genija za cipele izloženi su u muzeju Salvatore Ferragamo koji je otvoren u palati Spini Feroni koju je Ferragamo i kupio 1930. godine.

Nakon njegove smrti, posao su preuzeli njegovi naslednici, koji su znatno proširili asortiman kuće, pa su sada, pored slavnih cipela, u ponudi i torbe, naočare, parfemi, satovi, odeća, a ime ovog posvećenog italijanskog dizajnera, još dugo će u modnim krugovima ostati prva asocijacija na čuveni natpis ,,Made in Italy”.