Sony PlayStation 2 je najprodavanija igračka konzola ikada sa preko 155 miliona prodatih primeraka širom sveta. Pojavila se 4. marta 2000. u Japanu kao naslednik konzole PlayStation 1. Prvobitna cena iznosila je 369$, a uključivala je CD-ROM i DVD-ROM plejer.

U isto vreme, game-changing konzola postala je na dohvat ruke svima. U Severnoj Americi, Australiji i većem delu Evrope lansirana je iste godine. Godinu dana nakon odličnog prijema kod korisnika, Sony je proizveo slim varijantu istoimene konzole, tzv. Slimline, a 2007. godine na red je stigla podverzija Slimline 2.

Za mnoge, konzola “koja ih je naučila gejmingu”, PlayStation 2 se aktivno razvijao do 2012. godine. Oko 1800 igrica aktivno je pušteno na konzolu, od kojih su najpopularnije bile i ostale: “Metal Gear Solid”, “Grand Theft Auto”, “Kingdom Hearts” i “Final Fantasy”.

Ginisova knjiga rekorda je 2019. godine zvanično proklamovala PlayStation kao best-selling brend u oblasti gejminga, sa rekordnih 450 miliona prodatih jedinica.

Japanska visokorazvijena tehnologija, kao kolevka PlayStation sistema, radi na razvijanju PlayStation 5 konzole, koja se sa nestrpljenjem očekuje tokom godine.