Godina koja za par dana ostaje iza nas obeležena je trendovima do te mere da uopšte nije bilo lako ispratiti sve i u trendu ostati. Mnogi od ovogodišnjih trendova su logični koraci posle onih načinjenih u 2017. godini, a neki su posledica velikih promena ne samo u svetu mode, već u kulturi uopšte. Pogledajte koji su to najupečatljiviji trendovi ove godine.

PVC MATERIJALI

Pored povećanog korišćenja sintetičkih materijala, u modnoj industriji zavladao je i trend transparentnosti, odnosno plastičnih ili silikonskih (odevnih) predmeta, koji su ove godine bili imperativ. Od providnih plastičnih sandala i cipela, do providnih tobri, pa čak i kofera, mnoge modne kuće dizajnirale su po nekoliko prepoznatljivih komada.

CRTAĆI

Kao godina u kojoj je nostalgija za davnim 90-im jako izražena, 2018. oživela je veliki broj ctanih likova na komadima odeće i obuće. Bilo da su u pitanju Diznijevi crtaći ili japanske anime, animirani motivi bili su ultra popularni ove godine. Setimo se, Miki Maus je nedavno slavio svoj 90 rođendan, što znači da je ceo svet bio preplavljen njegovim likom, koji se, između ostalog, našao i na Vans kolekciji.

LOGOMANIJA

Ovaj trend prisutan je već dugo u svetu mode, ali 2018. godine logotipi su prikazivani na retro način, drugim rečima, bili su ogromni i veoma upadljivi. Neretko su ispisivani preko čitavog komada odeće.

GLOMAZNE PATIKE

Patike koje podsećaju na one namenjene za planinarenje takođe vraćaju duh 90-ih u sadašnjost. Ove godine bili smo svedoci trenda glomaznih patika sa još glomaznijim đonovima, najčešće u jarkim bojama i sa specijalnim tehnologijama koje garantuju maksimalnu udobnost.

NAOČARE INSPIRISANE MATRIKSOM

Presudni momenat za planetarnu popularnost ovih naočara bio je u januaru 2018. godine kada je Kanye West u mejlu upućenom Kim Kardashian napisao ,,Minijaturne naočare za sunce su sve što nam treba”. Ubrzo su sve modne kuće izbacile po nekoliko modela ovih uzanih naočara, najčešće kosih ivica, koje takođe neodoljivo podsećaju na modu 90-ih.

XXXXL ODEĆA

Ako glomazne patike nisu bile dovoljno ubedljive, onda će preveliki komadi garderobe reći ono što o ovoj godini treba da se zna: ovo je godina preterivanja, pomeranja granica i prenaglašenih stilova.