Nike Pegasus linija patika postoji preko tri decenije i stekla je reputaciju “univerzalnih patika za trčanje”. Pegasus model je evoluirao svih ovih godina i svaka linija bila je po nečemu bolja od prethodne. Ono što izdvaja nove Nike Pegasus 38 patike za trčanje od ostalih modela jeste sam oblik, kvalitet i udobnost koja je naročito važna za istrčavanje dugačkih distanci.

Ukratko, radi se o modelu koji je izdržljiviji i otporniji od svojih prethodnika, što logično omogućava trkačima da treniraju bolje i snažnije nego ikada do sad.
Za Pegasus 38 je napravljen poseban kalup koji daje stopalu dodatni prostor za prste. Takođe, prednji deo patike sačinjen je od Zoom Air tehnologije koja omogućava trkaču bolje odbijanje o površinu i poletnost.

Jezik ovog modela čini nezavisnu celinu i poseban deo u odnosu na ostatak patike, od koje je odvojen specijalnom penom. Uz novi sistem pertlanja, svaki trkač može preciznije da zategne pertle i prilagodi patiku svojim potrebama.

Gornji deo patike napravljen je od prozračnog, rupičastog materijala koji pušta stopalo da diše i smanjuje znojenje. Još jedna od inovacija u odnosu na prethodni Pegasus model jeste i unapređena pena u među-đonu, koja je konsturisana od lakšeg i dugotrajnijeg materijala.

Upravo zbog svoje izdržljivosti i prilagodljivosti specifičnim potrebama svakog trkača, Nike je za Pegasus kampanju izabrao ljude sa različitom spremnošću i u drugačijim fazama trkačkog iskustva.

Zato što su ove patike namenjene baš svima, među prvima kod nas su imali priliku da ih isprobaju Nela Bunčić, iskusni trkač koji za sobom ima niz pretrčanih trka i maratona, Slobodan Jotić, koji bez obzira na dijagnostikovanu MS, nije dozvolio da ga ona uspori već je rešio da mu to bude samo dodatna motivacija da on bude taj koji će pobediti, u trci za svoje zdravlje kao i u trci za rekorde, i Ksenija Arsić, koja je od skora rešila da će trčanje biti njen poziv i pridružila se jednoj od Beogradskih running ekipa, sa kojima zajedno svake nedelje usavršava svoje trkačke sposobnosti i radi na svojoj kondiciji.

Imali smo priliku da pričamo sa Slobodanom Jotićem koji je, bez obzira na činjenicu da boluje od neizlečive bolesti, odlučio da on bude taj koji pobeđuje i do sada je pretrčao 2 ultramaratona, 2 maratona, 39 polumaratona, 4 planinske trke, 1 ironman triatlon, 1 olimpijski triatlon, 3 sprint triatlona, 1 plivački maraton. Proglašen je herojem Beogradskog maratona 2016, 2017. i 2018. godine. On je neko ko inspiriše, uliva motivaciju mnogima i dokazuje da uz volju i optimističan stav ništa nije nemoguće.

Mnogi su baš u tvojoj priči pronašli motivaciju i inspiraciju da krenu da se bave sportom. Nas zanima odakle ti crpiš inspiraciju, šta je to što te pokreće i šta ti pomaže da ostaneš motivisan?

Ja motivaciju crpim sa svih strana, mene motiviše i to što svojim primerom uspevam da motivišem druge ljude da naprave prve korake u nekim svojim ličnim i sportskim pobedama, motivišu me i ljudi iz okruženja, kolege trkači, gledaoci pored staze, generalno dragi ljudi. Motivišu me medalje, putovanja, druženja, motivišu me svi oni koji mi daju vetar u leđa.

Koliko puta nedeljno treniraš i da li imaš periode kada pauziraš sa treninzima?

Kada se pripremam za neko takmičenje, bilo da je u pitanju neki maraton ili Ironman triatlon. onda su treninzi baš ozbiljni, višemesečno treniram 6 dana u nedelji, 10-12 sati nedeljno, shodno takmičenju prilagođavam i treninge.

Šta ti je do sada predstavljalo najveći izazov i na koji način si uspeo da ga prevaziđeš?

Na samom početku najveći izazov je bio početi sa trčanjem, kasnije sam izazovom smatrao svaku trku, a jedan od najvećih izazova bio je ultra trejl planinska trka od 63km sa usponom od preko 3000m koja je uključivala 14h konstantnog kretanja. Ali svakako je tu i triatlon trka “Ironman 70.3”, 1.9km plivanja, 90km biciklizma, i 21.1km trčanja. Svaka od pomenutih trka je zahtevala ozbiljne fizičke i psihičke pripreme, tako da sam ja svakoj trci takođe prilazio pripremljen i fizički i psihički, i jedino tako sam uspeo da prevaziđem sve te izazove.

Koliko je važna oprema u kojoj treniraš i u kojoj meri ti ona pomaže da postigneš željene rezultate?

Svakako jako bitna stavka je i oprema, ja bih je svrstao u rang sa motivacijom i fizičkom pripremom. U početku sam koristio opremu slabijeg kvaliteta, što se odražavalo na moje telo, bile su prisutne povrede, a već duže vreme nemam tih problema jer vodim računa u kojoj opremi treniram i učestvujem na trkama.

Među prvima kod nas si imao priliku da isprobaš nove Nike Air Zoom Pegasus 38 patike. Kakvi su tvoji utisci za sad?

Pažnju mi je prvo privukao dizajn patike, sećam se da je moj komentar bio “wow sjajno”, zatim oduševljenje kada sam ih obuo, činilo mi se kao da je kalup pravljen po mom stopalu. Par dana nakon što sam se upoznao sa ovim patikama, odlučio sam da istrčim Beogradski polumaraton u njima, iako su patike bile potpuno nove. Kod dugoprugaškog trčanja nije preporučljivo trčati duže deonice u novim patikama, ali uprkos tome ja sam osećao da u ovim patikama mogu bez problema da istrčim polumaraton, i bio sam u pravu. Nike Air Zoom Pegasus 38 su me odvele do cilja bez ikakvih problema. Posle toga ove patike su mi postale omiljene, u njima sam istrčao par kraćih trka i Sarajevski štafetni maraton.

Za kraj, koja su 3 ključna saveta koja bi podelila sa našim čitaocima koji tek žele da krenu da se bave trčanjem?

Moj prvi i osnovni savet je da svako ponaosob treba da slušati svoje telo i tako dozira i povećava fizičku aktivnost. Drugi savet kada je trčanje u pitanju, posebno dugoprugaško trčanje, je hidratacija organizma, kako vodom tako i elektrolitima. Postoji nepisano pravilo koje kaže da se na trkama obavezno poseti svaka okrepna stanica. Treći savet će biti vezan za sportsku opremu, jednako bitan kao i prva dva saveta, od početka izaberite kvalitetnu opremu, tu ne mislim samo na patike, već i na čarape, šorts, majicu…, birajte najbolje!