Coco Chanel je žena koja je svojim uticajem promenila svet mode i ostala jedna od najmoćnijih modnih kreatora ikada. Gabrielle Bonheur Chanel rođena je 1883 u Saumur-u u Francuskoj. Ona je uspela da izgradi svoje carstvo u svetu muškaraca i bila im je ravna, a često i bolja od njih. Evo 10 zanimljivih podataka o Coco Chanel!

1. Počela je kao pevačica u kabareu

Jedini prihod koji je na početku svoje karijere imala bio je bakšiš koji joj je oduševljena publika u kabareu ostavljala za vreme njenog nastupa.

2. Prva žena koja je obukla pantalone

Kada se u Veneciji pojavila u pantalonama, kako bi joj vožnja gondolom bila lakša i lepša, javnost je doživela šok. Ali Coco, uvek spremna na rizike, smatrala je da dugačke suknje nisu najsrećnija solucija pri jahanju konja ili u nekim drugim aktivnostima.

3. Lansirala je prvi dizajnerski parfem

Coco Chanel osmislila je najpoznatiji parfem na svetu, Chanel No 5. Ovaj parfem lansiran 1921. godine osigurao je svoju planetarnu popularnost kada je Marilyn Monroe na pitanje šta nosi na sebi kada ide na spavanje odgovorila ,,Samo nekoliko kapi Chanel No 5”. Nazvan je tako zato što je bio 5. po redu parfem u njenoj kolekciji. Coco je davala prilično jednostavna imena svojim proizvodima.

4. Odrasla je u sirotištu

Kada je imala 12 godina, majka joj je preminula, a otac je nju i njene dve sestre poslao u sirotište – dakle ova ikona u svetu mode krenula je sa nulte tačke u osvajanje sveta.

5. Počela je sa dizajniranjem šešira

U sirotištu je savladala šivenje, nakon čega je postala licencirana modistkinja. 1910. godine otvorila je salon šešira u Parizu, gde su joj klijentkinje u početku bile jednostavne žene, ali ubrzo je privukla i važne ličnosti.

6. Živela je u hotelu više od 30 godina

Coco je živela usamljeničkim životom i, iako je imala svoj stan u kome je boravila preko dana, noći je provodila u hotelu Ritz u Parizu, gde je i preminula 1971. u svojoj 87. godini. Svakog dana, kada izađe iz hotela, portir bi pozivao kućepazitelja, koji bi morao da poprska hodnik njenim omiljenim parfemom, kako bi je sačekao mirisni oblak.

7. Izmislila je žensko odelo

Hrabra revolucionarka uverila je žene širom sveta da ne treba više da nose haljine u kojima se jedva pomeraju. Ona je osmislila žensko odelo koje je znatno udobnije i koje ima džepove.

8. Nije imala dlake na jeziku

Nikada ne bi propustila priliku da kritikuje svoje savremenike: optužila je Christiana Diora da njegove kreacije čine da žene izgledaju kao fotelje, a priznala je da je oduševljana Balenciaginim dizajnom, ali nije bila sigurna da li on uopšte ume da seče i šije.

9. Lav

Da li ste se ikada zapitali zašto je lav toliko zastupljen motiv na Chanel nakitu? Zato što je njen horoskopski znak upravo Lav. Celog života figurica lava stajala joj je pored cigara i makaza.

10. Crna joj je omiljena

Iako su bela, bež, zlatna i crvena boja simboli Chanela, njena omiljena boja bila je crna. Coco je verovala da crna boja ističe sve bitne detalje na ženi. Takođe, smatrala je da ne postoji ništa elegantnije od male crne haljine.