Palačinke volimo u raznim varijantama. Jedemo ih sa slanim i slatkim dodacima, punjenjima i prelivima; za doručak, brunch ili kao desert. Jedna od mnogima omiljenih verzija palačinki su one američke koje se od naših razlikuju po debljini i veličini. Dok su još vruće, obično se premazuju s malo maslaca, zatim se slažu jedna na drugu i na kraju se preliju javorovim sirupom. To je klasičan recept za američke palačinke koji, naravno, možete prilagoditi svom ukusu pa na njih staviti bilo koji drugi preliv, namaz, voće ili orašaste plodove.

Postoji hiljadu recepata za američke palačinke, a danas vam donosimo ovaj slavnog Jamieja Olivera. On ih priprema s bananama, orasima i medom, a biće odličan izbor za zdravi doručak ili brunch. Vrlo ih je jednostavno pripremiti i biće gotove za 15-ak minuta.

Sastojci:

1 šoljica brašna
1 kašičica praška za pecivo
3 jaja
1 1/4 šoljice mleka
1/2 kašičice limunovog soka
1/4 kašičice cimeta
prstohvat soli
2 šoljice biljnog ulja
orasi, banane i med za posluživanje

Postupak:

U veliku činiju stavite brašno i dodajte prašak za pecivo i cimet. Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca, nalijte mleko i dobro promešajte. Smesu zatim ubacite u činiju s brašnom. Sve dobro promešajte silikonskom lopaticom, dobićete gusto testo.

U belanca dodajte so i umutite ih u sneg. Sneg zatim dodajte testu, dodajte limunov sok i dobro promešajte da se sve sjedini. Zagrejte tiganj i dodajte jednu do dve kapi ulja. Sami odredite debljinu palačinke pa kutlačom ulijte testo na tiganj. Palačinke pecite sve dok ne poprime zlatnu boju – to bi trebalo da traje 2 minuta ako je tiganj dobro ugrejan. Palačinke na kraju prelijte medom i poslužite s kriškama banane i naseckanim orasima.