Kada je prošle godine celi svet ušao u lockdown, ljudi su imali više vremena za kuvanje i eksperimentisanje s hranom pa su počeli da se javljaju novi gastro i food trendovi koje su apsolutno svi isprobavali. Hleb i starteri, Dalgona kafa i banana bread samo su neki od tih food trendova koji su preko noći, zahvaljujući društvenim mrežama, postali viralni hitovi.

U širenju zabavnih recepata i food hackova najviše se istakao TikTok, toliko da gotovo sve što se na njemu pojavi, postane novi viralni hit. Poslednji primer je Feta Pasta, recept za testeninu s feta sirom zbog kojeg je u Finskoj došlo do nestašice sira. Razlog zašto su takvi recepti popularni leži u njihovoj jednostavnosti i brzini, kao i činjenici da ne morate biti stručnjak u kuhinji da biste im mogli sami pripremiti kod kuće.

APLIKACIJA KOJA VIDEO PRETVARA U RECEPT

Ipak, zbog toga što se radi o formi kratkog videa, ponekad bude malo teže pratiti korake određenog recepta. Zbog toga su kreatori TikToka odlučili da uvedu novu funkcionalnost koja će nas poštedeti bezbroj uzastopnih pregledavanja i istovremenog ispisivanja sastojaka i postupaka.

Radi se o aplikaciji Whisk koja će autorima recepata omogućiti da u video dodaju link koji će, kada ga korisnik klikne, video pretvoriti u recept. Tamo će pronaći popis sastojaka i recept moći da sačuva za buduću upotrebu.

Whisk je aplikacija koju je Britanac Nick Holzherr lansirao 2013. godine, a koja ‘skenira’ recepte s weba i pretvara ih u shopping liste namirnica. TikTok je potvrdio da je spomenuta opcija trenutno u fazi testiranja, a kada će biti dostupna svim korisnicima, još nije poznato. Mi se nadamo uskoro!