Ljubitelji zime, grejanja uz kamin, snega, atmosfere sa severa i prirode sigurno na svojoj listi željenih destinacija imaju ovu skandinavsku bajku.

Arhipelag na severu Norveške je zbog svoje blizine Arktičkom polarnom krugu (svega 170 km) jedno od najsevernijih naseljenih mesta na Zemlji. Ipak, upkos opravdanim pretpostavkama ima humanije klimatske uslove koji zime čini blagim.

Lofotska ostrva jedno su od najpoznatijih i najposećenijih mesta u Norveškoj i pravi su raj za ljubitelje prirode, fotografe i aktivne putnike.

Njegovu panoramu čine prelepe planine i vrhovi, otvoreno Severno more i plaže na kojima se možete kupati. Zato, sledeći put kad naiđete na idilične prizore skandinavskih crvenih kućica (tj. ribarskih kabina) kraj obale i zadivljeno gledate galerije putnika iz Norveške, možete pretpostaviti da su bili baš ovde.

Lokalna mesta još uvek su svedok ribarske prošlosti (pa i sadašnjosti) koja je prisutna još od doba Vikinga. Tokom leta ovde ćete doživeti 24 sata dnevne svetlosti, a ostrva su takođe odlična lokacija s koje možete posmatrati fenomen Aurora Borealis.

Na samom jugu arhipelaga nalazi se mesto koje redovno ulazi na liste destinacija s najčudnijim imenima. Naime, zove se: Å. Iako je zabavna ideja otići samo da biste rekli kako ste bili u Åu, bez brige, tamo isto ima sadržaja – muzeja, restorana, vidikovaca, prelepe prirode.

Pomenuli smo kako klima nije tipična kakvu biste očekivali od Norveške, ali zato je tu nešto drugo “norveškije” što možete iskusiti – muzej Vikinga! Nalazi se na mestu koje je ujedno i arheološko nalazište, u malom selu Borg.

Norveška, kao simbol sređene države, jednako brine i za svoj turizam kao i za okolinu, lokalnu zajednicu i svoju kulturu, pa je i turizam ovog dela usmeren na zadovoljstvo posetioca ali i potrebe lokalnog stanovništva i prirode.