Norveška je dom brojnim impresivnim arhitektonskim atrakcijama, uključujući The Twist, muzej koji je ujedno i most preko reke Randselva severno od Osla kao i polupotopljenoj građevini na južnoj obali zemlje koja se smatra najvećim podvodnim restoranom na svetu. A jednako impresivno izgledaće i zgrada koja je trenutno u izgradnji i koja već na prvi pogled oduzima dah.

THE WHALE, NOVA NORVEŠKA ATRAKCIJA

Nazvano The Whale, ovo novo arhitektonsko čudo biće nova norveška atrakcija, a posetiocima će omogućiti da izbliza posmatraju kitove, ali i da uživaju u pogledu na netaknutu prirodu udaljenu 300 km od Arktičkog kruga. Naime, radi se o muzeju koji je smešten na ostrvu Andøya, u selu Andenes, koje je jedno od najboljih mesta na svietu za posmatranje kitova. Kitove je ovde moguće videti tokom cele godine pa Andenes godišnje poseti oko 50.000 ljudi.

MUZEJ ZA POSMATRANJE KITOVA

Za projekat je zadužen danski arhitektonski studio Dorte Mandrup. Zgrada nalikuje na veliku stenu koja izrasta iz krajolika i prirodno se uzdiže kao brdo na stenovitoj obali. Posetioci će na krovu, koji je ujedno platforma za posmatranje kitova, moći da uživaju i u pogledu na okean, planine, ponoćno sunce ili arktičko svetlo.

Zaobljeni krov biće otvoren za šetnju i prekriven kamenjem kako bi se kompleks vizualno sjedinio s prirodnim okruženjem i istaknuo lepotu norveškog krajolika. Unutar zgrade biće smešteni izložbeni prostori, kancelarije, kafići i prodavnice. Posetioci će u The Whaleu tako kroz naučni pristup, ali i kroz umetnost i arhitekturu naučiti više o velikim stanovnicima podvodnog sveta.

Na krov će biti moguće došetati s prizemlja, s obe strane platforme. Prostor koji okružuje muzej sadržaće mrežu staza otvorenih za javnost, koje će voditi do različitih platformi i vidikovaca. Osim s njih, kitovi će moći da se posmatraju i unutar izložbenih prostora zahvaljujući velikim staklenim stenama s pogledom na Norveško more.

Ovaj jedinstveni muzej prvotno je trebalo da bude otvoren 2022, ali je njegova gradnja odložena početkom prošle godine nakon što su na gradilištu otkriveni ostaci naselja iz doba Vikinga. Gradnja je nedavno nastavljena pa bi muzej svoja vrata trebalo da otvori 2023.