U poslednjih nekoliko godina, roboti vođeni AI (veštačka inteligencija) ušli su u svet umetnosti, tako je npr. Ai-Da prvi umetnik iz AI sveta, uključili su se u borbu protiv koronavirusa i – još od 2017. godine – dobili su državljanstvo. Pa šta ih onda sprečava da postanu sledeće zvezde Holivuda?

Očigledno ništa, jer je AI robot po imenu Erica zvanično dobio glavnu ulogu u narednom naučno-fantastičnom filmu pod nazivom b.

Robot koji su stvorili japanski naučnici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa, Erica bi trebalo da bude prvi veštački inteligentni glumac koji je glumio ceo film, kako tvrde producenti filma (iako je Sophia Robot igrala u kratkom spinu o Westworldu 2019. godine ).

Sa budžetom od 70 miliona dolara, film prati naučnika koji uviđa nedostatke u programu koji je kreirao za usavršavanje ljudskog DNK, i pomaže AI ženi koju je on dizajnirao – koju igra Erica – da pobegne. Pored stvaranja Erice, Ishiguro i Ogawa su odgovorni i za podučavanje robota kako da glumi, očigledno primenjujući principe method accting načina glume na veštačku inteligenciju.

„Stvorena je od nule da bi igrala ulogu. Morali smo da simuliramo njene pokrete i emocije kroz seanse jedan na jedan, kao što je kontrola brzine njenih pokreta, razgovor kroz njena osećanja i treniranje razvoja karaktera i govora tela. Neke scene sa Ericom su snimljene u Japanu 2019. godine, dok će ostatak filma biti snimljen u Evropi 2021. godine.