Netflixova serija Queen’s Gambit oduševila je milione ljudi širom sveta koji su gledali uspon čuda od deteta iz sirotišta prema šahovskim zvezdama, a ono što je posebno zanimljivo je da je zahvaljujući seriji ponovo povećano interesovanje za ovom drevnom igrom, prenosi zimo.dnevnik.hr. Mnogi su verovatno ponovo izvadili stare šahovske ploče i uz crne i bele figurice pobegli od pandemične stvarnost, dok su se drugi, pogotovo mlađe generacije, okrenule šahu na internetu i različitim šahovskim aplikacijama.

Uticaj Queen’s Gambit na povećanje interesovanja za šahom najbolje možemo videti po popularnosti stranice Chess.com i pripadajućih mobilnih aplikacija. Ubrzo nakon početka emitovanja serije ta aplikacija je brzo dospela na 3. mesto u kategoriji strateških igara za ajfon u SAD, odnosno na drugo mesto u Eplovoj onlajn prodavnici aplikacija u Velikoj Britaniji. Prema podacima kompanije App Annie, ta aplikacija je u SAD skočila za čak 256 mesta i među svim igrama sada zauzima 62. mesto.

Ono što je posebno zanimljivo je da se broj preuzimanja te šahovske aplikacije prilično razlikuje za ajfon i za Androide. Iako je sama aplikacija manje-više ista i inače nema neke razlike u preuzimanju između ovih platformi, u poslednje vreme broj daunlouda na Eplovim telefonima veći je za 61 odsto u odnosu na mobilne uređaje s Guglovim operativnim sistemom.

Treba naglasiti da Queen’s Gambit nije jedini, iako je najveći razlog takvog porasta popularnosti šaha. Naime, šah je dobio na popularnosti i tokom pandemije kada mnogi zbog karantina većinu vremena provode u svoja četiri zida pa su neki zabavu potražili i na onlajn šahovskim turnirima.