Appleova tekuća ideja usmerena je ka integrisanju kamere sa narukvicom pametnih satova. Američki zavod za patente (USPTO) zvanično je publikovao na svom sajtu nacrt kompanije Apple iz 2016. na kojem se tačno vidi prvi plan implementiranja kamere na satove.

Unapred isplaniran dizajn temelji se na optičkim senzorima koji bi bili smešteni unutar narukvice. Mesto na kojem bi se nalazila kamera prenosilo bi podatke od kamere do ležišta sata. Prema izveštaju Američkog zavoda za patente, optički senzor planiran je da se ugradi sa obe strane narukvice. Sa kamerom koja ima dva modula, moći ćete istovremeno da fotografišete prijatelja i pravite selfi pritiskom na skriveni okidač. Narukvica će biti fleksibilna i rastegljiva, podesive veličine, bez potrebe da prilikom aktiviranja kamere uvijate zglob.

Kamere su postale glavni parametar u ocenjivanju kvaliteta pametnih telefona. Aktiviranje Apple pametnog sata, koji bi dostigao kvalitet kamere telefona, smatra se velikim uspehom u svetu savremene tehnologije. Ujedno bi plasiranje pametnih satova sa konstruisanim kamerama, omogućilo da se ljudi više oslone na njihove funkcije umesto na stereotipne uređaje poput smartfona, tableta i digitalnih kamera. Tehnološki stručnjaci smatraju da je veliki zadatak za pametne satove da potisnu iPhone, koji čini 60% profita kompanije Apple, ali takođe ističu da za sad predstavljaju potencijalnu konkurenciju.