Italija je zemlja puna skrivenih lepota. Osim velikih gradova poput Milana, Rima, Firence i Venecije, Italija je zemlja s mnoštvom ostrva i skrivenih naselja koja se ponekad izgube u moru sadržaja, a svakako ih se isplati posetiti. Jedno od tih ostrva je i Burano, ostrvo šarenih kućica i čipke koje će vas osvojiti na prvi pogled.

Burano se nalazi u Venecijanskoj laguni pa ga je najjednostavnije posetiti u sklopu putovanja u Veneciju. Od Murana, još jednog poznatog ostrva koje morate posetiti ako već niste, Burano je udaljen 11 km, dok će vam do Venecije trebati 45 minuta vožnje brodom.

A baš poput Venecije, i Burano ima kanale koji ga dele na manje delove pa se zapravo ne radi o jednom ostrvu, već o arhipelagu. Nalazi se pored ostrva Torcella u severnom delu lagune, a danas je najpoznatiji po čipkarstvu i šareno obojenim kućama.

1. Šarene kućice na vodi

Šarene kućice u nizu ono su po čemu je Burano prepoznatljiv. Lokalni ribari su svoje domove obojili jarkim bojama kako bi s mora bili vidljiviji i potpuno nesvesno stvorili turističku atrakciju. Gotovo svaka kuća ima maleni balkončić koji je okićen šarenim cvećem što celoj priči daje još više boje i radosti. Zanimljivo je i da gradske vlasti određuju kako će pročelje kuće biti obojeno, a bez dopuštenja nije dozvoljeno menjati boju.

Najšarenija kuća ostrva Burano je La Casa di Bepi Sua. Giuseppe Toselli oslikao ju je duginim bojama s motivima različitih geometrijskih oblika. Toselli je radio kao domar u bioskopu, a u slobodno vreme prodavao je šarene bombone na Trgu Galuppi. Tako je u omotima bombona otkrio inspiraciju i strast prema žarkim bojama.

2. Ostrvo čipke

Ostrvo Burano zovu još i ostrvom čipke, po kojoj je svetski poznat. Čipka je posebna po filigranskoj izradi kojom se bave generacije žena. Mnogo je sati i strpljivog rada uloženo u svaki komad ove čipke pa i cene pojedinih komada variraju. Na glavnom gradskom trgu, Trgu Galuppi, nalazi se i Muzej čipke koji na ostrvu zovu Museo del Merletto, a koji možete posetiti kako biste saznali sve o njenoj istoriji i izradi.

3. Mesto za gastro uživanje

Najpoznatiji specijalitet koji morate probati u Buranu je supa u kojoj je pirinač kuvan uz ribu, tipičnu za venecijanski zaliv. Najtraženiji restorančići su takozvane tratorije u kojima ćete pronaći najbolje domaće delicije. Ostrvo Burano ima i svoje poznate kolače: Bussola i Esse. Suvi kolačići koji sjajno idu uz kafu nakon jela. Vrhunske pizzerije i poslastičarnice kao zaštitni znak talijanske gastronomije nalaze se na svakom koraku pa nećete pogrešiti u odabiru.