Ako na svojim putovanjima najviše volite da istražujete mestašca koja nisu previše izvikana i komercijalna, u kojima, zbog broja turista, ne vlada gužva i buka i koja su ostala donekle autentična, tada biste na svoju listu trebalo da stavite Alberobello, gradić na jugu Italije koji će vas na prvi pogled osvojiti svojim neodoljivim šarmom, pitoresknim uličicama i vrlo neobičnom arhitekturom.

Šarmantni Alberobello gradić je od svega 11 hiljada stanovnika u južnoj talijanskoj pokrajini Bari. Fotogenični Alberobello prvenstveno je poznat po građevinama jedinstvene arhitekture nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnog kamenja, a koje se naziva trullo.

Tradicionalne kamene građevine preživele su vekove vremenskih nepogoda i drugih neprilika i ostale skroz nepromenjene, a 1996. godine našle su se na UNESCO-vom popisu svetske baštine što je počelo da privlači turiste. Radi se, naime, o tehnici sličnoj suvozidu kakav krasi većinu mediteranskih naselja, ali ono što je specifično za Alberobello jeste da trulli čine čitavo mestašce i ima ih otprilike 1.500 u ovom gradiću.

Osim belih kućica neobičnih krovova, ono što će vas oduševiti u ovom italijanskom gradiću su pitoreskne uličice prepune cveća i autentičnih italijanskih suvenira, predivan pogled gde god da se okrenete i naravno obilje topline i sunca, a uživanje u sjajnoj italijanskoj hrani i dobrom vinu ne moramo ni da spominjemo.

Na mnogim platformama za najam smeštaja, vrlo ćete lako pronaći mesto u Alberobellu, a možete unajmiti i trulli koji će vas sigurno prijatno hladiti tokom letnih meseci.