Zbog obilja minerala i vitamina u svom sastavu, voće i povrće treba uvrstiti u redovan meni jer se na taj način jača imunitet i priprema organizam za hladan period koji sledi.

U ishrani tokom jeseni savetuju se: plavi patlidžan, boranija, crni i beli luk, karfiol, keleraba, celer, cvekla, ren, šargarepa, krastavci.

Obareno ili kuvano zeleno povrće poput tikvica, kelja, brokolija i spanaća možete servirati preliveno sokom od limuna i nerafinisanim maslinovim, lanenim ili bundevinim uljem.

Sve vrste voća, a pre svega sočni plodovi koji imaju manju energetsku vrednost i niži glikemijski (slatki) indeks, u prednosti su nad koštunjavim voćem (orah, pistaći, kikiriki).

Sok i čaj okrepljuju

Da biste bili jači od gripa i prehlade, pored balansirane ishrane važno je i to koliko tečnosti pijete tokom dana. Konzumirajte sveže ceđene sokove od voća i povrća, bez dodatka šećera. Osim što će vas okrepiti, pomoći će vam i u čišćenju organizma od toksina. Prijaće vam ako u čašu vode dodate nekoliko kapi limuna i narendate malo đumbira. Ovaj napitak će blagotvorno delovati na vaše telo i kožu, i ubrzaće topljenje masnoća u predelu stomaka. Umesto kafe, popijte zeleni čaj sa limunom. Dve šolje čaja od koprive dnevno ojačaće bubrege i imuni sistem.

Sačuvati snagu prirode

Savremena tehnologija i obrada hrane kao što je zamrzavanje, konzerviranje, rafinisanje i kuvanje, na mnoge namirnice ostavlja dubok trag. Prilikom mrvljenja, sušenja ili smrzavanja većina gubi hranjivu vrednost i vitaminski sadržaj, pogotovo vitamin C.

Poznato je koliko je upravo taj vitamin značajan za odbrambene snage organizma i vitalnost kože lica i tela. Izbacite iz upotrebe hranu koja poseduje aditive i veštačke boje. Jedite namirnice sa manje soli i one koje u sastavu nemaju bele rafinisane šećere.