Kompanija Ikea pokreće Green Friday kampanju u Srbiji. U periodu od 24. novembra do 3. decembra kompanija će otkupiti hiljade komada Ikea nameštaja, koje će kasnije donirati.

Ova ponuda dostupna je samo za kupce koji su deo Ikea Family programa lojalnosti, a sav vraćeni nameštaj tokom ovog perioda biće doniran projektima zajednice, kao pomoć onima koji su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa.

Svoj polovni nameštaj kupci mogu doneti tokom radnog vremena robne kuće Ikea Beograd od 24. novembra pa sve do kraja godine, dok obavezna onlajn procena nameštaja putem interneta treba biti obavljena tokom 10 dana trajanja kampanje Green Friday.

Svi koji se odluče da svoj nameštaj vrate, dobiće kartice za povraćaj novca koje mogu potrošiti u Ikea robnoj kući, a vrednost kartica za povraćaj zavisiće od stanja u kojem se nalazi nameštaj koji su doneli.

Nakon ove kampanje, usluga otkupa nameštaja kompanije Ikea – Druga šansa, biće i dalje dostupna, a otkupljeni nameštaj će se prodavati na odeljenju „To je što je“.

„Radi dobrobiti našeg društva i planete, sada moramo biti odgovorniji nego ikada. Kompanije poput naše su odgovorne da u saradnji s kupcima, drugim kompanijama, lokalnim zajednicama i vladom ponovo izgrade održivi model ekonomije i pokrenu promene u svakodnevnim ponašanjima i aktivnostima. Svi smo zajedno u ovome”, kaže Aldo Lele, menadžer za održivost u kompaniji Ikea Jugoistočna Evropa.

Svi koji žele da vrate nameštaj, prvo moraju da urade procenu vrednosti, za proizvode koji su u stanju „kao novo“, bez oštećenja, dobiće 50 odsto inicijalne cene proizvoda, dok će za nameštaj u „veoma dobrom stanju“, sa manjim oštećenjima, dobiti 40 odsto inicijalne vrednosti. Konačno proizvodi koji su „dosta korišćeni“, sa više oštećenja, biće otkupljeni za 30 odsto od prvobitne vrednosti.

Nameštaj koji se vraća potrebno je da bude sastavljen i treba ga odneti do odeljenja Služba za kupce, od 24. novembra do kraja godine. Finalna cena dobija se nakon provere fizičkog stanja nameštaja. Svi vraćeni proizvodi biće dezinfikovani u okviru sanitarnog postupka uz mere zaštite za koronavirus, u zavisnosti od vrste materijala i stanja proizvoda.