Sasvim je prirodno da se dramatični događaji u globalnim razmerama reflektuju na promene društvenih struktura. Znate li koju veliku društvenu promenu stručnjaci predviđaju nakon što se smiri pandemija? Veću svest o ekologiji! Naš uticaj na okolinu, u trenucima kad u njoj ne boravimo, postaje opipljiv i kristalno jasan- sigurno ste čuli za venecijanske kanale kojima sad teče bistra voda ili za dramatične brojke koje svedoče koliko je smanjenje avionskog prometa pozitivno uticalo na okolinu.

Da se razumemo, uopšte ne osuđujemo ako dobro raspoloženje crpite iz bindžovanja ljubavnih komedija, ali u trenucima kad zaista puno vremena posvećujemo filmovima i serijama, bilo bi dobro da je bar deo sadržaja relativno pametan ili neki koji podstiče na kontemplaciju. S time na umu, donosimo vam predloge za nekoliko svežih filmova s ekološkim fokusom koji će vas podsetiti zašto prirodu moramo da shvatimo jako ozbiljno.

Ice on Fire

Film u kojem je narator Leonardo DiCaprio istražuje proces topljenja ledenjaka i razoran efekat staklenika koji predstavlja jednu od najvećih pretnji globalne ekološke krize. Prikazuje i mogućnosti kojima bi nauka i tehnologija mogle doskočiti problemu pre nego što zaista bude prekasno.

2040

Film “2040” poznat je kao vodič kroz ekologiju za optimiste, inspirisan pitanjem kako će izgledati budućnost njegove ćerke ako dopustimo
da verujemo da svet nije osuđen na propast. Ono što izdvaja ovaj film iz mase angažovanih eko dokumentaraca, pozitivan je ton koji teži da rasvetli dostupne načine na koje čovek može da doprinese tome da za 20 godina zaista živimo u svetu Damona Gameaua.

The True Cost

Film koji istražuje pozadinu brze mode, fenomena koji je doveo modnu industriju do statusa jednog od najvećih zagađivača na globalnom nivou. Otkriva pravu cenu onih superpovoljnih farmerki kojima ste oduševljeni, iako znate da će se raspasti na vama u rekordnom roku. Ako vam treba motivacija da kupujete manje, promišljenije, trajnije i pametnije, “The True Cost” je obavezna lektira!

How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change

Reditelj Josh Fox kreće u misiju i razgovara sa stručnjacima ključnim za ekologiju, ali nakon 40-ak minuta depresije i na rubu rezignacije, zaokreće prema optimističnijem tonu u potrazi za aktivistima i aktivistkinjama koji su iznedrili neposredna rešenja za lokalni kontekst, odnosno ljudima koji su “dotakli dno očaja pred ekološkom perspektivom i nekako pronašli put natrag”.

The Hottest August

Nekonvencionalni dokumentarni film sniman je tokom 2017. u New Yorku i okolini, a temelji se na intervjuima s ljudima na koje rediteljka nailazi i naprosto ih pita o njihovim brigama i izvorima teskobe kako bi otvorena uma zahvatila atmosferu tog mesta i vremena. Daleko od standardnih dokumentaraca usmerenih na specifičnu problematiku koji izazivaju paniku, “The Hottest August” nas poziva da se osvestimo i osvrnemo problemima svakodnevnice.