Tradicionalni način kreiranja parfema već je decenijama usmeren na jasnu podelu muških i ženskih mirisnih nota. Međutim, kupovina parfema može postati znatno privlačnija i uzbudljivija ako se usresredite na note koje vas privlače, umesto na one za koje mislite da bi trebalo da vam se sviđaju. Tako se note bora i mahovine uglavnom smatraju muškim notama, a cveće i vanila ženskim. Ipak, s obzirom na to da se iste note različito razvijaju na različitim osobama, tradicionalno ženske note na muškarcu će mirisati znatno muževnije nego na ženi.

To su prepoznale i parfemske kuće, pa unisex parfeme sve češće viđamo na policama parfimerija, a njihov miris nam neretko privlači pažnju tokom šetnje gradom. Brisanje polnih granica omogućilo je stvaranje kreativnijih mešavina mirisa, stoga je sad idealno vreme za istraživanje nota o kojima pre niste ni pomišljali.

Bez obzira na to preferirate li tople mirise ili one koji će vam svojom svežinom popraviti dan, u nastavku ćete pronaći unisex parfeme koji će vas oduševiti.

CALVIN KLEIN CK ONE

Jedan od prvih unisex parfema koji je stekao mainstream popularnost bio je upravo CK One. Citrusne note mandarine, papaje, bergamota i limuna ovom parfemu daju neverovatnu svežinu, dok aromatični muskatni oraščić, jasmin, ljubičica i ruža unose kompleksnost. Iako je zbog citrusnih nota na prvu intenzivan, parfem s vremenom postaje suptilniji i dobija neočekivanu dubinu.

LE LABO BAIE 19

Osvežavajućeg mirisa koji neodoljivo podseća na miris kiše nakon dugog sušnog razdoblja, Baie 19 jedan je od parfema koji su instantno prepoznatljivi. Kombinacija borovice, pačulija i zelenog lišća daje parfemu prozračan miris koji odlično pristaje i muškarcima i ženama.

AESOP TACIT

Inspirisan svežim notama koje obično pronalazimo u muškim parfemima, Aesop je stvorio predivan spoj starog i novog. Uobičajene gornje citrusne note lebde iznad svežine bosiljka koji čini srce parfema, dok donje note vetivera zrače suptilnom toplinom.

MAISON MARGIELA REPLICA JAZZ CLUB

Malo koji parfem može tako verno dočarati atmosferu noćnog kluba na Kubi kao što to može Maison Margiela Replica Jazz Club. Drvene note nežno se mešaju s mirisom ruma, duvana i vanile i stvaraju miris koji se savršeno uklapa u živahni i egzotični noćni život karipskog ostrva.