Knjiga ili film – večna debata u kojoj književni primerak većinom pobeđuje. Filmske adaptacije kultnih romana uvek su kontroverzne i suočene su s velikim očekivanjima generacija i generacija čitalaca koji su s nekom knjigom odrasli, koje su ih oblikovali i slično. Film može preplaviti lavina negativnih recenzija, ali ako je snimljen dobro – onda gotovo automatski postaje filmski klasik!

Mnogi od naših najdražih filmova nastali su upravo po knjigama. Setimo se samo filmova Little Woman, The Age of Innocence, One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Uz prave glumce, scenario, a ponajviše reditelje, knjiga može genijalno, pametno i britko zaživeti na platnu ili ekranu. Češće je, nažalost, da ne doraste svom papirnatom originalu.

Primera je pregršt, a firma OnBuy.com sprovela je kratko istraživanje kako bi saznala koje su to najgore filmske adaptacije po mišljenju publike. Odabrali su bestselling knjige proteklih godina koje su pretvorene u film, a zatim analizirali broj ocena i prosečnu ocenu koju film i knjiga imaju na Goodreadsu i IMDb-ju. Računali su razliku i pretvorili je u procente, a što je veća razlika između ocena knjige i filma, to je filmska adaptacija lošija.

Voleli trilogiju ili ne – zasigurno je očekivano da su po mišljenju publike filmovi Fifty Shades of Grey najgore filmske adaptacije. Prvi film iz 2015. godine s Dakotom Johnson i Jamiejem Dornanom u glavnim ulogama postao je ogroman komercijalan uspeh, ali pokupio je većinom loše recenzije kritičare, Knjige su jednako kontroverzne, ali ipak za one koji vole erotske romane – solidne.

Suzanne Collins prošle godine je objavila novu knjigu u serijalu ‘The Hunger Games’ koji je bio glavna YA opsesija jedno vreme u zajednici book blogera. Uzbuđenja nije nedostajalo ni izlaskom filmova, ali ono je splasnulo zbog drugog nastavka Mockingjay. Drugi je po redu na listi najslabijih filmskih adaptacija.

Publiku je razočarala i filmska verzija knjige The Girl on the Train. Knjiga Paule Hawkins postala je internacionalni bestseller uvrstivši se u rang neizvesnosti kao ‘Gone Girl.’ Međutim, film s Emily Blunt nije postigao isti efekt sudeći po ocenama, ali ipak je doneo Blunt nominaciju za nagradu SAG i prestižnu BAFTA-u. Treće mesto ovaj film deli s poslednjim filmom Harryja Pottera iz 2011. godine oko kojeg su se i tad lomila koplja. No, kao što je vrlo često s finalnim nastavcima filma ili serije – teško je nadmašiti knjigu u kojoj su baš svi likovi i storylineovi pokriveni i zaokruženi.

Sledeći na listi je film iz 2007. godine koji je bio nominovan za Zlatni globus. Da Vinci’s Code je pokupio je nominacije za ukupno 16 filmskih nagrada, a nominovan je i za nagradu Grammy. Film je adaptacija istoimenog hit romana Dana Browna koji je uzrokovao razne, skoro pa redom negativne, rekacije Katoličke crkve. Međutim, publika i dalje misli da je radnja značajno slabije prikazana u filmu s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.