IKEA je putem online eventa zvanično predstavila kolekciju IKEA Art Event 2021 s ciljem da istraži granice između umetnosti i funkcionalnosti- ispitujući šta s umetničkim delom koje ima funkciju svakodnevnog predmeta. Za ovu ograničenu kolekciju od deset predmeta IKEA je sarađivala s nekim od najaktualnijih umetnika današnjice: Danielom Arshamom, Gelchopom, Humans since 1982, Sabinom Marcelis i Stefanom Marxom.

IKEA ART EVENT 2021

Od 2015. godine IKEA sarađuje s umetnicima iz celog sveta na stvaranju kolekcija Art Event, slaveći različite izraze umetnosti pomoću različitih žanrova i zanata. Tako ručno tkani umetnički sagovi, figurice u kristalnom staklu i zidne umetnosti poput fotografije, ulične umetnosti i ilustracija postaju dobijaju cilj da demokratizuju umetnost i učine je dostupnom i pristupačnom svima.

Uz to, šestim izdanjem kolekcije IKEA Art Event, IKEA želi dovesti umetnost u domove što više ljudi – ovaj put brišući tanku granicu između umetnosti i dizajna. Kako bi se otisnula na ovo putovanje, IKEA je pozvala umetnike različitih profila iz svih delova sveta: Daniela Arshama (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabinu Marcelis (Rotterdam) i Stefana Marxa (Berlin).

PET UMETNIKA U ŠESTOM IZDANJU IKEA ART EVENTA

Odlučili smo da sarađujemo s različitim umetnicima iz celog sveta kako bismo pokazali raznolikost umetnosti i dizajna na jednom mestu“, istakao je Henrik Most, kreativni lider kolekcije IKEA Art Event. „Želimo da pokažemo da biti umetnik ili biti dizajner ne znači da morate ostati ograničeni i raditi samo na jednom području, već da možete raditi na različitim poljima kao i da je ovaj novi pokret imao dubok uticaj na današnju scenu dizajna i umetnosti”, zaključio je.

Kolekcija se sastoji od 10 predmeta za uređenje doma koji preispituju perspektivu svakodnevnih predmeta, istovremeno odajući počast kreativnosti. Kolekciju tako čine zidna lampa Sabine Marcelis, zidni sat Daniela Arshama, lampa u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vaza i lagana prekrivka Stefana Marxa i zidni ukrasi koje potpisuju Humans since 1982.

Svaki proizvod u ovoj kolekciji ima praktičnu funkciju, a istovremeno je i umetnički predmet. Tradicionalna ideja da je umetnost vrhunska a dizajn deo masovne kulture – jednostavno više ne vredi. To dvoje se fantastično nadopunjuju – tu se događa čarolija”, kaže Henrik Most.

KOLEKCIJA ĆE BITI DOSTUPNA U APRILU 2021.

Kako bi se dodatno slavila demokratizacija umetnosti i kreativnosti kod kuće, naročito u vremenima poput trenutnog kada je mnogim ljudima pristup umetnosti ograničen zbog pandemije – kolekciju možete iskusiti i poigrati se od kuće uz pomoć prilagođenih AR efekata koji su na raspolaganju putem IKEA Instagrama. Svi zainteresovani dobrodošli su da se pridruže #IKEAARTEVENT i stvore svoje kućne galerije.

Kolekcija će biti dostupna u robnoj kući IKEA Srbija i online shopu od aprila 2021. godine.