Instagram uvodi od danas nevidljivost broja lajkova na globalnom nivou. Umesto da se opterećuju brojem lajkova, čelnici društvene mreže navode da žele da se korisnici osećaju prijatnije dok eksponiraju sadržaje iz privatnog života. Vlasnici profila i dalje će imati uvid u broj lajkova, ali samo ako manuelno pristupe “Likers” listi. Ovako će izgledati “privatni lajkovi”:

IG test ne nailazi na odobravanje influensera i blogera. Rukovodstvo kompanije pak smatra da novitet ne remeti iste. Lajkovi su samo prekriveni, tako da Instagram radi na tome da uticajne ličnosti imaju dokaz za komunikaciju sa svojim partnerima, tj. marketinškim agencijama. S tim u vezi, društvena mreža bi morala da ponudi agencijama za marketing privatni URL, API dokumentaciju ili zajednički dashboard.

“Prioriteti su nam zdravlje korisnika i osećaj sigurnosti, stoga donosimo odluke koje će možda ugroziti biznis”, izjavio je Adam Mosseri, CEO Instagrama.

Probne verzije su se dobro pokazale na teritorijama Australije, Brazila, Kanade, Irske, Italije, Japana i Novog Zelanda. Sa pozitivne strane gledišta, sakrivanje lajkova je shvaćeno kao razuman doprinos čovečanstvu.