Live nastupi se neće u potpunosti vratiti do 2022. godine, predviđa Marc Geiger, jedan od najboljih rukovodilaca koncertne industrije.

Geiger je bivši globalni šef muzičke agencije William Morris Entertainment i suosnivač festivala Lollapalooza. On je u jednom intervju dao svoje predviđanje za povratak događaja uživo nakon pandemije – i njegova predviđanja nisu optimistična. Po njegovom mišljenju, ponovo ćemo uživati u koncertima krajem 2022. godine.

Rekao je da postoji verovatno 20 prepreka koje će promoteri i organizatori događaja morati da prebrode pre nego što se live muzika vrati u našu svakodnevnicu, uključujući virus i bolest, razmak i gustinu i poteškoće u dobijanju osiguranja za pokrivanje događaja kada postoji ogromna odgovornost. Po njemu, sledećih šest meseci može biti bolnije od poslednjih šest meseci, a i svako dalje predviđanje je upitno.

Da li koncertni prostori i manji festivali mogu da prežive toliko dugo je druga stvar. Juče su u Velikoj Britaniji popularni koncertni prostori uključujući Manchester’s Gorilla, Deaf Institute i Hull’s Welly najavili svoje zatvaranje, uprkos nedavno najavljenom vladinom paketu podrške za umetničke prostore.

Kakva je dalja budućnost festivala, koncertnih dešavanja i kulturnih manifestacija ostaje nam da vidimo u nekom narednom periodu.