Poslednjih nekoliko godina svedoci smo porasta popularnosti smartwatcheva. Kako novi modeli smartwatcheva izlaze jednako često kao i novi modeli smartphoneova, donosimo vam vodič koji će vam olakšati kupovinu novog gadgeta.

KOJI OS IMA VAŠ SMARTPHONE?

Izbor smartwatcha uveliko zavisi od toga koji smartphone posedujete. Većina smartwatcheva zavisi od smartphonea kao primarnog uređaja jer ga koriste za spajanje na internet i korišćenje podataka s aplikacija. Ukoliko posedujete iPhone, najsigurniji izbor je Apple Watch jer je potpuno integrisan u Apple ekosastav što znači da će spajanje i deljenje podataka sa svim Apple uređajima biti jednostavno i pouzdano. Smartwatcheve proizvođača poput Samsunga, Huaweia i Garmina takođe je moguće povezati s iOS uređajima, ali oni ne nude ni približno jednako iskustvo kao Apple Watch. Ako posedujete Android smartphone, vaš izbor je mnogo teži. Naime, jedini smartwatch koji nije moguće upariti s Android uređajima je Apple Watch.

KORIŠĆENJE BEZ MOBILNOG

Mali broj smartwatcheva ima ugrađen čip za mobilne mreže, što korisnicima omogućava da u njih stave micro SIM ili eSIM karticu kako bi mogli obavljati pozive, slati poruke i mailove kao i imati pristup internetu bez povezivanja sa smartphoneom. Ova funkcionalnost je izvrsna za sportske aktivnosti kada ne želite da nosite mobilni sa sobom, ali svejedno želite ostati povezani. Međutim, treba imati na umu da će baterija smartwatcha trajati veoma kratko ukoliko ga budete koristili za komunikaciju.

BATERIJA

Najveći nedostatak smartwatcheva u odnosu na klasične satove je njihova baterija. Uz umereno koriščenje, baterija će vam trajati do dva dana, iako ćete je u većini slučajeva morati puniti svaki dan. Kako je praćenje sna jedna od funkcionalnosti smartwatcheva koju korisnici najviše koriste, punjenje noću često nije opcija, no zbog njihove male baterije punjenje ne bi trebalo trajati više od sat ili dva. Ukoliko planirate često koristiti mogućnosti smartwatcha, izaberite neki s većom baterijom koji prikazuje samo nužna obavaštenja kad ga ne koristite ili se potpuno gasi.

PRAĆENJE AKTIVNOSTI

Ako je praćenje osnovnih aktivnosti poput broja koraka i otkucaja srca razlog zbog kojeg kupujete smartwatch, možda je bolje da se opredelite za fitness tracker koji će vam omogućiti praćenje tih aktivnosti za znatno manju cenu. Ako su vam bitni GPS, automatsko praćenje kretanja i potrošnje kalorija u različitim sportovima kao i detaljni podaci o zdravlju, razmislite o smartwatchevima koji su primarno namenjeni za praćenje sportskih aktivnosti. Ovakvi satovi uglavnom su većih dimenzija pa ih verovatno nećete nositi svaki dan, ali ćete ih i ređe morati stavljati na punjenje.