Spotify vam omogućava pristup milionima pesama, podcasta i video zapisa izvođača iz celog sveta, koji izdaju za velike kuće kao što su Apple Music i Amazon Music Unlimited. Platfoma pruža sjajne mogućnosi i laka je za korišćenje, međutim nije besplatna.

Da biste je koristili, prvo morate da se registrujete i tako napravite svoj Spotify nalog. Cena za Premium Spotify je 4.99€ mesečno, za Premium Duo 6.49€ (dva naloga), a za Family 7.99€ (šest naloga). Imate pravo na mesec dana besplatnog korišćenja, tokom kojih možete da otkažete uslugu bez naknade. Premium nalog donosi slušanje muzike bez oglasa, offline i on-demand.

Kada otvorite mobilnu aplikaciju, videćete tri kartice: Početna, Pretraga i Vaša biblioteka. Dodirom na Search možete da tražite umetnike, pesme ili naslove podcasta. Možete da odredite koju od tih kategorija tražite, ali Spotify sam radi puno sortiranja za vas.

Što više slušate, to aplikacija više uči vrstu muzike koju volite i to utiče na muziku koju će vam predstaviti u budućnosti. Kada detaljno proučite početnu stranu aplikacije, naći ćete niz preporuka na osnovu vaših nedavnih izbora za slušanje. Ovo uključuje izvođače slične onima koje ste već slušali.

Ako ne tražite neku posebnu pesmu, ne morate da unosite određeni termin za pretragu. Samo dodirnite Search i izaberite iz različitih kategorija i potkategorija koje predstavljaju vaša četiri najslušanija žanra. Ako se pomaknete prema dole do Browse All (Pregledaj sve), možete pronaći plejliste inspirisane nekim raspoloženjem (“All Feels”), prilikom (“Workout”), čak i TV serijom ili filmom (Bohemian Rhapsody). Ako tražite plejliste koje ste pažljivo napravili ili sačuvali, izađite iz pretrage i idite na karticu Biblioteka u donjem desnom uglu.

Poslednja kartica u aplikaciji je “Vaša biblioteka”. Ovde možete da čuvate i organizujete svu muziku koju pronađete na Spotify. Evo kako organizovati muziku u plejliste, stanice, pesme, albume i izvođače.

Da biste u pesmuu uneli u plejlistu, morate je „pratiti“ (follow). Tu opciju možete pronaći na vrhu svake liste pesama.

Pravljenje plejlista je jednostavno. Dodirnite dugme sa opcijom (krug sa tri tačke) pored pesme i pritisnite „dodaj na plejlistu“. Možete je dodati postojećoj pesmi koju ste kreirali ili napraviti novu. Idite na odeljak gde su plejliste, dodirnite dugme Uredi u uglu, a zatim „+“ koji se pojavljuje u gornjem levom uglu.

Za pesme, albume i izvođače morate da sačuvate muziku. Da biste to učinili, dodirnite dugme sa opcijama (krug sa tri tačke unutra) pored bilo koje pesme. Ta pesma će se sada pojaviti pod Songs, njen izvođač pod Artists, a album pod Albums.

Ako želite da sačuvate ceo album ili celu muziku izvođača, moraćete da ih „pratite“, kao što je slučaj sa plejlistama. Idite na stranicu albuma ili izvođača i dodirnite dugme „Prati“ na vrhu. Onda će se pojaviti u vašoj biblioteci.