Gangsta. Trap. Cloud Rap. Od kasnih 70-tih godina, hip-hop se razgranao na brojne podžanrove. Dok se rep stvara, hip-hop se živi. Hip-hop i njegovi podžanrovi definišu autora i njegov način života. Za sve goruće fanove, predstavljamo kratak ostvrt na hip-hop stilove koji su obeležili našu eru:

1. Backpack

Backpack stil nastao je krajem 90-tih godina od strane rap magova, koji su bili protiv komercijalizacije rap muzike. Naziv potiče od klišea, da su fanovi ovog stila nosili bekpekere, tj. rančeve napunjene knjigama, sprejevima za grafike i vinil pločama. Mos Def i Company Flow samo su jedni od najupečatljivijih predstavnika ove struje.

2. Boom bap

Stil umerenog ritma, koji je nemoguće slušati bez blagog klimanja glavom. Boom bap je srce hip-hop muzike. Razvio se od 1984. godine, varirajući od sjajnog Marley Marl do zlatne ere njujorškog repa i debitovanja velikana poput DJ Primier, Large Professor i Pete Rock.

3. Cloud rap

Kovanica „Cloud rap“ potiče iz 2010. godine, kada se rap muzika sagledavala kroz talas umetnika, koji preferiraju apstraktnije, atmosferske zvukove, ublažavajući na taj način intenzivan ritam. Muzički producent Clams Casino, Main Attrakionz i A$AP Rocky pioniri su Cloud rap-a.

4. Conscious hip-hop

Specifičan hip-hop stil koji je prevashodno društveno angažovan i odnosi se na podizanje svesti o socio-političkom okruženju. Iz ovog perioda, specifični su afroamerički reperi poput Public Enemy koji su kritikovali javnost i njihov odnos prema crnačkoj zajednici.

https://www.youtube.com/watch?v=B3Noy1sHqrw

5. Crunk

Tokom 90-tih crunk se odnosio na južnoamerički sleng, koji se koristio u hip-hopu kako bi podigao uzbuđenje publike i digao medijski hype. Godine 1997. na scenu stupa Lil Jon & The East Side Boyz grupa, koja na efektivan način koristi stereotipne slengove i debituje sa prvim albumom – Get Crunk Who You Wit.

6. Drill

Drill subžanr hip-hopa razvio se u Čikagu pre osam godina. Na scenu je stupila grupa Chief Keef sa pesmom „I Don’t Like“ (poslušati video ispod). Između drill-a i trap-a ne postoji suštinski velika razlika, osim u pojedinačnom izrazu i stavu. Dok se drill više fokusira na pištolje i nasilje, trap u svoj repertoar uključuje lošu stranu narkomanije.

7. Gangsta rap

Gangsta rap je jedan od najznačajnijih hip-hop žanrova ikada. Gangsta stil objašnjava ulični život, surovost ulice, kriminal, nasilje i moralno posrnuće u društvu. Američka grupa NWA izbacila je pesmu F**k The Police, koja je postala pravi ulični hardcore za sva vremena. Ovim počinje Gangsta rap era. Kasnije na scenu stupaju Snoop Dogg, Tupac, Raekwon, Jay-Z, Scarface, The Notorious B.I.G i dr. koji su smatrali da je prvo neophodno da se upoznate sa uličnim kredibilitetom da biste razumeli pravi lifestyle u Americi.

8. Latin trap

Otkako se pojavio isključivo na španskom jeziku, latin trap, prevazišao je sve do tada postignute rezultate francuskih repera, nemačkih gangsta repera i kineskog repa. Na globalnu scenu se probio portorikanski reper Bad Bunny, koji je izmiksovao regeton sa američkim trap-om i popom.

9. Trap

Poslednjih decenija trap sve više prestiže hip-hop i savremenu pop muziku u domenu slušanosti. Godine 1991. grupa Kilo Mafia je debitovala sa Keep on Rolling numerom i postavila standarde trap-a. Moderni trap zapravo počinje sa Waka Flocka Flame i monumentalnim albumom Flockaveli iz 2010. godine.

10. Rap rock

Verovali ili ne rap rock prvi put označila je numera Rapture čuvene grupe Blondie iz 80-tih. Mnogi gangsta reperi poput Jay-Z uključivali su hardcore zvuk rock gitare u svoje numere, dok su Faith No More i Linkin Park bacali autentičan rap flow. Dobar odziv benda Beastie Boys povezao je hip-hop i rap sa primesama rock zvuka za sva vremena.