Modna industrija jedna je od najrazvijenijih i najvrednijih industrija sveta. Lista top 100 globalnih brendova koju je objavila američka konsultantska kompanija Interbrand jasno ukazuje na porast vrednosti mnogih kuća visoke mode.

Iako se nalazi na 18. poziciji, francuski brend Louis Vuitton je vredniji od svih drugih luksuznih modnih brendova. Mesta ispred ove modne kuće zauzeli su samo veliki globalni brendovi, kao što su Apple, Google, Coca-Cola, Mercedes Benz, BMW, Nike i ostali. Na 23. mestu nalazi se Chanel, a u stotinu izdvojenih brendova nalaze se i Hermes (32. mjesto), Cartier (67.), Dior (91.), Burberry (94.) i Prada (95.).

Na top 100 listi brendova najveći rast ima Amazon, ali je Louis Vuitton ove godine vrlo uspešan – zabeležio je porast od 23 posto. Međutim, modni brend Gucci, koji se nalazi na 39. mestu, ostvario je ubedljivo najveći porast u odnosu na ostale luksuzne modne brendove – čak 30 posto.

Svi luksuzni modni brendovi koji su svrstani među top 100 brendova sveta zabeležile su porast vrednosti, dok jedino Burberry ima pad od 3 posto. Zanimljivo je primetiti i da je omiljeni high street brend Zara pozicioniran visoko na listi – nalazi se na 25. mestu, ali ima zabeležen pad od 5 posto. Ovo je prvi put da je Zara zabeležila pad jer od svog nastanka samo raste, a vrhunac je dostigla prošle godine.

Kada je otkrivala rezultate istraživanja, a među njima i razloge uspeha određenih luksuznih brendova, Rebecca Robins iz Interbranda, pripisala ih je “mogućnošću da se povežu s različitim kulturama i mlađim generacijama”, referencirajući se tako na zapošljavanje Virgila Abloha kao kreativnog direktora muške linije Louis Vuittona i na trenutnu popularnost Guccija.