Početak godine rezervisan je za rekapitulaciju, ali i stvaranje novih planova koje nameravamo ili bismo voleli da realizujemo. Putoholičarima to znači planiranje idućeg putovanja. Pre nego da krenete da kupujete avionske karte i nalazite najbolji smeštaj, prvo odlučite gde se uputiti. Ako vam nedostaje inspiracije, donosimo 4 zanimljive destinacije na koje vredi otputovati u 2020. godini.

ARMENIJA

Armenija je na dobrom putu da postane jedna od destinacija o kojoj će se itekako pričati u idućoj godini. Armenija se nalazi južno od Kavkaza, u planinama između Crnog mora i Kaspijskog jezera. Glavni grad Yerevan je jedan od najstarijih gradova na svetu i središte kulturnih aktivnosti i moderne umetničke scene ove zemlje. U gradu možete posetiti i brojne muzeje i galerije, a ni oni koji traže bogat noćni život neće ostati razočarani.

Armenija je, između ostalog, i dom čudesne prirode koja će svakog posetioca ostaviti bez dana. Planinu Ararat nemoguće je zaobići iako se tehnički nalazi u Turskoj. Za sve avanturiste preporučujemo izlet do jezera Sevan na Kavkazu. Radi se o najvećem jezeru u zemlji, a toliko je visoko da ponekad izgleda kao da se spaja s nebom.

KANARSKA OSTRVA

Ovaj arhipelag ostrva uz atlantsku obalu Afrike godinama privlači putnike zahvaljujući predivnim plažama. Kanarska ostrva su zbog svoje blage klime popularno odredište tokom cele godine. Sastoje se od sedam ostrva vulkanskog porekla od kojih svaki ima ono nešto.

MAROKO

Kraljevina Maroko je zemlja koja se nalazi na severu Afrike i brojnim je zaljubljenicima u putovanja na bucket listi pa predlažemo da je u 2020. svakako posetite. U Maroku je relativno toplo tokom cele godine, iako se klima u planinskom delu znantno razlikuje od one u pustinjskim ili priobalnim područijma pa kad napada dovoljno snega, možete uživati u skijanju. S druge strane, leti je jako vruće, temperature se penju do 40 stepeni, pa je idealno vreme za putovanje u Maroko na proleće ili u jesen.

Neki ovaj biser severne Afrike zovu crvenim Marokom, a drugi kažu kako je reč o zemlji duginih boja gdje se isprepliće crvenkasta pustinja, romantične planine, oaze ukrašene palmama i more koje privlači plavetnilom.

ŠRI LANKA

Prošlo je samo deset godina otkako je Šri Lanka izašla iz brutalnog 26-godišnjeg građanskog rata koji je opustošio njenu turističku industriju. Ali od 2009. godine putnici su se počeli vraćati u ovu zemlju, privučeni njenim plažama i plantažama čaja. Iako su turističke brojke pale za 20 posto u odnosu na 2018., gomila novih hotela uz južnu obalu zemlje već su spremni za nove goste, a putnici se polako vraćaju natrag.