Srpski teniser Novak Đoković peti put je u karijeri osvojio Wimbledon nakon što je u epskom finalu nakon gotovo pet sati igre svladao Rogera Federera sa 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3).

Bio je ovo treći dvoboj Đokovića i Federera u finalu Wimbledona i treći je put kao pobednik izašao srpski igrač. Prvi put dosad finale je odlučeno tie-breakom, a bilo je to i najduže finale u istoriji Wimbledona.

Federer je ostao na osam osvojenih Wimbledona, a ovo mu je bio 12. nastup u finalu. Bio je nadomak pobedi, u petom setu je vodio sa 8:7 i imao dve meč-lopte na svom servisu, ali na obe je loše odigrao te se Đoković izvukao iz gotovo izgubljene igre.

Iako je Federer uverljivije osvajao gemove na svom početnom udarcu u prvom setu i imao jedinu break-loptu u toj deonici igre, Đoković je ipak poveo u meču. U ključnim trenucima Federer je napravio previše grešaka što je Đokoviću, uz njegovu solidnu igru, bilo dovoljno za osvajanje prvog seta.

Federer je projurio kroz drugi set oduzevši servis Đokoviću čak tri puta, ali u trećem setu su ponovo oba igrača bila čvrsta na svom servisu te je o pobedniku odlučivala nova 13. igra. I opet je Đoković bolje reagovao u ključnim poenima te poveo i s 2:1 u setovima.

Veliki Švajcarac je i u četvrtom setu reagovao kao u drugom, dva je puta oduzeo servis Đokoviću i poveo s 5:2. Sve do tog trenutka Đoković nije imao niti jednu break-loptu u dvoboju, a onda je uspeo da realizuje prvu kako bi vratio jedan break zaostatka, no nije uspeo vratiti i drugi pa se otišlo u peti set.

Đoković je bolje započeo peti set, konstantno pretivši na servis Federera te ostvario break za vođatvo 4:2 i činilo se kako će lako privesti susret kraju.

No, nakon 30:0 za srpskog igrača u sledećoj igri Federer je uspeo spojiti četiri uzastopna poena i vratiti se u dvoboj. Oba su igrača držala servis do 7:7, a onda je Đoković s nekoliko grešaka pokleknuo i ponudio Federeru servis za naslov.

Švajcarac je s dva uzastopna asa stigao do 40:15 i dve meč-lopte, ali nije mogao zatvoriti dvoboj. Imao je Federer kod rezultata 11:11 još dve break-lopte za novi servis za meč, ali Đoković se ponovo pokazao boljim igračem u ključnim poenima. Tako se po prvi put u istoriji Wimbledona igrao tie-break petog seta, a njime je dominirao Đoković.

Za Đokovića je ovo 16. Grand Slam naslov u karijeri kojim se još približio vodećem Federeru koji je ostao na 20 naslova, dok je Španac Rafael Nadal trenutno na 18. osvojenih Grand Slam naslova.