Appleova linija iPhone telefona u 2020. godini za sada je označena kao iPhone 12 serija. Na red je došlo dosta novih specifikacija i opcija. Ono što konkretno možete da očekujete od iPhone 12 uređaja, pronaći ćete u odgovorima ispod.

Dizajn sa ili bez notcha?

Notch, dizajnerski element, koji se koristi da upotpuni prednju kameru i poveća površinu ekrana, prvi put se pojavio kod iPhone X modela. Nailazio je na brojne kontraverze, a za najavljeni model u 2020. godini, Apple je rešio da se oslobodi ovog detalja.

OLED ili LCD displej?

Otkako je lansiran iPhone 10 u 2017, Apple je označio prelazak na OLED ekrane. IPhone XS, iPhone XS Max, koji su izašli u 2018. upotpunjeni su sa OLED ekranima, dok je jedino iPhone XR iz iste godine, konstruisan sa LCD ekranom. Iphone 12 linija sadržaće kompletnu OLED tehnologiju.

A12 Bionic procesor?

Apple A12 Bionic 2020 čipset biće izgrađen u 5 nm tehnologiji. Sadašnji A12 je napravljen u 7nm tehnologiji tokom 2018. godine i do sada je pokazao odlične rezultate. Planirani procesor za 2020. je za 15% brži i efektivniji od postojeće generacije.

Tri kamere na poleđini?

Iako je modul sa tri kamere primenjivao i kod prethodnih modela, Apple je odlučio da to uradi i u slučaju iPhone 12. Vid trostrukih kamera svakako nudi bolje AR opcije.

Ukida se 3D Touch opcija?

Postoje zvanični razlozi iz Appleovih izvora zbog kojih će se 3D Touch sistem verifikacije anulirati. Kao osnovni razlog odluke, navodi se statistika da Appleovi korisnici gotovo uopšte ne koriste 3D Touch opciju, a sam tim je sedište u Kupertinu smatra beskorisnom.

5G mreža?

Povezivanje sa 5G mrežom jedno je od najglasnijih pitanja, koje se tiče iPhone 12 karakteristika. Odgovor je potvrdan, premda će iPhone 12 dosta kaskati za trendovima mobilne tehnologije, ako uzmemo u obzir Samsung, koji već uveliko radi na 6G mreži.

IPhone 12R, iPhone 12 i iPhone 12 Max kretaće se u rasponu cena od 750$ do 1099$.